Alge dulse: beneficii și mod de consum

Alge dulse: beneficii și mod de consum
Redactor Raluca Margean
Vineri, 31.05.2024

Când auzi cuvintele „alge dulse”, este posibil să nu te gândești la un aliment delicios și sănătos, însă exact asta sunt. Algele dulse pot fi un înlocuitor excelent pentru bacon, un adaos savuros la o salată sau o gustare uimitor de bună și sănătoasă. Această minunată algă marină este unică prin gustul său și beneficiile extraordinare pentru sănătate. Îți prezentăm în acest articol tot ce trebuie să știi despre algele dulse, ce sunt mai exact, ce beneficii au și cum să le consumi!

Cuprins

Ce sunt alegele dulse?

Algele dulse (Palmaria Palmata) sunt niște alge marine comestibile care cresc în special pe coasta Atlanticului de Nord a Marii Britanii. Au o culoare frumoasă de roșu închis, cu frunze lungi și membranoase și sunt foarte bogate în vitamine, minerale și proteine.

Alge dulse pe mal
Sursa foto: iStock.com

Timp de secole au făcut parte dintr-o dietă obișnuită pentru comunitățile de pe coasta Scoției și Irlandei de Nord, deoarece reprezintă un ingredient foarte versatil. Algele dulse se pot consuma crude, având o aromă sărată și o textură ca o gumă de mestecat. De asemenea, pot fi uscate și consumate ca o gustare sau adăugate în diverse preparate pentru a spori aroma și a acționa ca un agent de îngroșare.

Care este istoria algelor dulse?

Comunitățile de pe coasta Marii Britanii recoltează alge dulse de sute de ani. Această activitate se numește „dulsing” și cele mai vechi dovezi înregistrate de recoltare au fost acum mai bine de 1400 de ani, de către călugării irlandezi din epoca Sfântului Columba. Pentru a recolta algele, oamenii plecau dimineața devreme pe apă și așteptau să se spargă valurile. Când apa se retrăgea, fâșii de dulse se agățau de stânci, făcând posibilă recoltarea lor. Algele astfel colectate erau întinse pe plajă pentru a se usca timp de câteva ore.  

Algele dulse erau principala hrană a scoțienilor strămutați pe coastă în secolele al XIX-lea și al XX-lea și au fost consumate și în timpul Marii Foamete din Irlanda. O tradiție în Irlanda de Nord este să mănânci dulse la Târgul Ould Lammas din Antrim, la sfârșitul lunii august. Festivalul marchează sfârșitul verii și se desfășoară încă din secolul al XVII-lea.

Ce beneficii au algele dulse?

Algele dulse câștigă din ce în ce mai multă popularitate pe măsură ce oamenii încep să descopere avantajele consumului acestui superaliment. Iată care sunt principalele lor beneficii:

  • Au un conținut scăzut de calorii și o valoare nutritivă ridicată

Ca toate algele marine, algele dulse au un conținut ridicat de minerale și sunt deosebit de bogate în fier. O porție de 7 grame de alge dulse conține aproximativ 14% din aportul alimentar recomandat. Aceeași porție conține, de asemenea, 9% potasiu din doza ziInică recomandată (DZR), 9% cupru și alte minerale.  

De asemenea, conțin câteva vitamine importante din grupul B (B1, B2, B3 și B9), vitamina A (sub formă de beta-caroten) și vitamina E. Conținutul de vitamina C (9% CDI într-o porție de 7 g) este motivul pentru care marinarii britanici l-au folosit ca mestecat tutun pentru a alunga scorbutul. În comparație cu algele marine brune, algele dulse conțin niveluri moderate de iod, dar chiar și așa, doar 3 grame de dulse furnizează aproximativ 425 micrograme de iod, sau 284% din DZR.

Alge dulse pe fundal alb
Sursa foto: Unsplash.com
  • Ajută la păstrarea sănătății oaselor

Algele dulse conțin o mulțime de minerale, inclusiv calciu, magneziu și fier, care contribuie la îmbunătățirea densității minerale osoase, în special importante pentru femeile care, pe măsură ce îmbătrânesc, devin mai susceptibile la osteoporoză

  • Ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin

Algele dulse oferă potasiu, un nutrient esențial, binecunoscut ca vasodilatator (dilată vasele de sânge, permițând sângelui să curgă mai rapid). Potasiul ajută la reducerea tensiunii, a leziunilor vaselor de sânge și arterelor cauzate de hipertensiunea arterială, protejând astfel împotriva bolilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

De asemenea, potasiul poate ajuta la creșterea fluxului de sânge către creier și capilare. În plus, joacă un rol vital în echilibrarea fluidelor corporale, ajutând inima să-și mențină bătăile constante și să aibă o contracție musculară adecvată.

  • Conținutul ridicat de fibre ajută la îmbunătățirea digestiei

Algele dulse conțin minimum 35% fibre, cu 10% solubile și restul insolubile, ambele fiind importante pentru un organism sănătos. Fibrele de alge marine sunt diferite de cele din alimentele vegetale de pe uscat, deoarece conțin substanțe polizaharide fibroase, cum ar fi acidul alginic. Acest lucru ajută la detoxifierea metalelor grele și a izotopilor radioactivi din organism. Algele dulse conțin această polizaharidă în cantități adecvate.  

  • Păstrarea sănătății sistemului nervos

Algele dulse conțin acizi grași polinesaturați omega-3, care nu sunt importanți doar pentru sănătatea inimii, ci și pentru funcționarea creierului și a sistemului nervos. Studiile au asociat nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 cu funcționarea îmbunătățită a creierului și a sistemului nervos. Un alt beneficiu major al conținutului de omega-3 din alge dulse este că acționează ca un antiinflamator esențial pentru echilibrarea consumului în exces de grăsimi omega-6, care este prea frecvent în dieta noastră.

  • Cantitate crescută de folat/B-12

În funcție de modul în care au fost uscate algele dulse (și supus variațiilor sezoniere), acestea pot conține niveluri diferite de acid folic și vitamina B12. Acești nutrienți esențiali tind să se găsească mai ales în produsele de origine animală, cum ar fi: carnea, laptele, peștele și ouăle. Pentru vegani și vegetarieni, consumul de alge dulse este o modalitate excelentă de a obține suficientă vitamina B12 în dieta zilnică.

  • Îmbunătățirea vederii

Algele dulse sunt o sursă bună de vitamina A, care acționează ca un antioxidant și împiedică radicalii liberi să afecteze țesutul ocular care duce la degenerescenta maculară. Consumul de vitamina A poate încetini, de asemenea, și dezvoltarea cataractei, acționând ca un stimulent general al vederii.

Pe lângă vitamina A, aceste alge marine conțin, de asemenea, vitamina C și antioxidanți carotenoizi, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul, luteina și zeaxantina, toate acestea fiind esențiale pentru o vedere sănătoasă.

Cum consumi algele dulse

Algele dulse reprezintă un ingredient extrem de versatil, care poate fi introdus în dietă extrem de ușor. Nu necesită un efort foarte mare pentru gătit și pot fi adăugate în mai multe tipuri de mâncăruri, fiind disponibile sub formă de fulgi sau frunze uscate.

La fel ca majoritatea algelor marine, algele dulse sunt de obicei uscate și sărate la gust. De aceea pot fi folosite ca înlocuitor pentru sare, creând un fel de mâncare mai sănătos, cu niveluri mai scăzute de sodiu. Aroma lor este de bacon ușor afumat, astfel pot fi adăugate în diverse mâncăruri, inclusiv într-un sandviș delicios sau într-o combinație cu cartofi copți.

De asemenea, fulgii de alge dulse pot fi presărați peste floricele de porumb, salate și ouă sau pot fi combinate cu pepeni galbeni sau oricare alt fruct dulce pentru un răsfăț dulce-sărat.

2 rețete cu alge dulse

Algele dulse se potrivesc cu multe alimente, inclusiv ouă, pește alb, produse lactate sau legume cu amidon, cum sunt cartofii.

Iată câteva modalități de a le introduce în dieta ta:

1. Adaugă fulgi sau frunze crude în salate, în murături, sos de pesto sau alte sosuri.

2. Fulgii de alge dulse se pot adăuga în supe, tocane, plăcinte sau ca garnitură la pește sau legume.

3. Poți prăji algele cu nuci și semințe.

4. Poți face un sandviș cu alge dulse, frunze de salată și roșii.

Alge dulse uscate într-un bol alb
Sursa foto: Unsplash.com

Alge dulse prăjite

Această rețetă este deosebit de ușoară și poate fi folosită ca aperitiv sau gustare.

Ingrediente:

  • 1 cană de frunze de alge dulse
  • 2 linguri ulei de avocado
  • 2 linguri de maioneză 
  • Piper negru

Mod de preparare:

  1. Prăjește algele într-o tigaie încinsă cu ulei până devin crocante.
  2. Pune deasupra puțină maioneză, presară piper și servește-le.

Smoothie cu alge dulse și fructe de pădure

Pahar cu smoothie roșu
Sursa foto: iStock.com

Acest smoothie delicios și bogat în nutrienți reprezintă un mod excelent de a-ți începe ziua.

Ingrediente:

  • 1/2 cană afine proaspete sau congelate
  • 1/2 cană zmeură proaspătă sau congelată
  • 1/2 cană căpșuni proaspete sau congelate
  • 1/2 banană mare
  • 1,5 căni de lapte de migdale sau de cocos
  • 2 linguri de semințe de in măcinate
  • 1 linguriță fulgi Dulse
  • 3 cuburi de gheață

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele împreună într-un blender mare.
  2. Amestecă până la omogenizare.

Salată de alge marine: Un preparat cu numeroase beneficii pentru sănătatea ta

Riscurile consumului de alge dulse

Algele dulse sunt bogate în nutrienți și pot fi benefice pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități moderate. Cu toate acestea, există anumite precauțiii pe care trebuie să le iei în considerare, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni.

De exemplu, ele conțin o cantitate mai mare de iod și astfel, dacă sunt consumate în exces, pot cauza probleme persoanelor care suferă de tiroidă.

De asemenea, datorită conținutului ridicat de potasiu, algele dulse ar trebui consumate cu atenție de persoanele care au probleme cu rinichii.

Nu în ultimul rând, unele tipuri de alge dulse pot conține cantități semnificative de sodiu, ceea ce le poate face inadecvate pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau care sunt sensibile la sodiu.

În concluzie, algele dulse reprezintă un aliment nutritiv, bogat în vitamine și minerale, ceea ce înseamnă că poate fi o adăugare sănătoasă la o dietă echilibrată și diversificată. Deși consumul de alge dulse este în general lipsit de riscuri, este întotdeauna recomandabil să consulți un medic sau un specialist în nutriție înainte de a face modificări semnificative în dieta ta, mai ales dacă ai anumite condiții de sănătate.

Vezi si
Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum
Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Vineri, 31.05.2024
Feijoa: beneficii și idei de consum
Feijoa: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Vineri, 31.05.2024
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Vineri, 31.05.2024

Surse foto: iStock.com, Unsplash.com

Surse articol: Seaweedandco.comPacificharvest.coSlowfood.org.ukOceansbalance.com

Articolul urmator »
Proteina din zer: tipuri, beneficii, riscuri și mod de administrare
Proteina din zer: tipuri, beneficii, riscuri și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 26.08.2024
Cartofi mov: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Miercuri, 26.02.2025
Unt de cacao: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Ne găsești pe