Clody Bertola, „artistocrata" scenei din România. A avut trei căsnicii la activ, dar a jurat credință pe viață teatrului

A lăsat moștenire numeroase apariții în piese de teatru și producții cinematografice, dar viața ei s-a apropiat de scenariul unui film premiat cu Oscar. Clody Bertola este actrița care a petrecut 10 revelioane cu toți cei bărbați cu care a fost căsătorită și a jucat în piese de teatru până când a rămas fără vedere.
Despre frumoasa actriță supranumită „Unica”, „Inegalabila” sau „Prințesa inefabilului”, Clody Bertola se poate spune că a avut o viață de poveste.
A fost căsătorită de trei ori, unul dintre soți fiind Liviu Ciulei, mai mic 10 ani decât ea și Lucian Pintilie, mai mic cu 20 de ani decât ea. Surprinzător este faptul că timp de un deceniu, actrița a petrecut Anul Nou cu toți cei trei soți ai săi.
Despre anii copilăriei și debutul în teatru
A trăit între anii 1913 și 2007, a avut origini franceze, italiene și germane și s-a născut într-o familie de origine catolică din București.
Și-a petrecut copilăria la Chițorani, o localitate mică de lângă Ploiești, unde părinții aveau vie și unde Clody Bertola avea să vină mai târziu pentru a îmbina liniștea maturității cu bucuria și frumusețea anilor copilăriei.
Actrița a primit o educație religioasă la un pension catolic din Paris. Acolo a fost trimisă după sinuciderea tatălui său, însă a fost atrasă permanent de artă. Întrebată ce își dorește să devină atunci când era mică, aceasta răspundea adesea „dansatoare”, însă a ajuns să facă teatru.
A absolvit cursurile Conservatorului de Artă Dramatică dar nu a reușit să se impună pe scenă pentru o perioadă. Ulterior, a debutat la Teatrul Bulandra și a devenit celebră jucând în special în piese de teatru, dar și în filme.
Actrița a devenit muză pentru regizori, pictori, poeți și actori. Teatrul este cel care a răsplătit-o cu mari povești de dragoste care rămân în istorie, dar i-a și furat viața personală.
„Viața mea cu Liviu Ciulei a fost un teatru”
Clody Bertola a fost căsătorită prima dată cu Ștefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani decât ea. Despre primul ei soț, actrița spunea „Credea în mine. Era un mare admirator al meu. Cu toate acestea, îi suportam greu gelozia şi independenţa. Ştiam că dacă voi rămâne cu el, n-o să pot să fac teatru” în volumul Le vie en rose cu Clody Bertola al scriitoarei Ludmila Patlanjoglu, apărut în 1997.
Apoi s-a căsătorit cu Liviu Ciulei, mai tânăr cu 10 ani decât actrița. La acea vreme era student la Conservator și la Arhitectură. La patru ani după căsnicie, cei doi au pus bazele primei trupe ale Teatrului Odeon în 1947.
„Toată viața mea cu Liviu ciulei a fost un teatru”, mărturisea actrița în același volum. Despre începuturile poveștii de dragoste cu Liviu Ciulei spunea: „N-am simţit nici un fior special. N-am intuit nicio clipă că de omul ăsta mi se va lega viaţa atât de profund. Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători.
A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru”.
Interesant este că după ce s-a căsătorit cu Liviu Ciulei, ea s-a mutat în noua casă cu tot cu fostul soț, unde a rămas până în ultimele zile ale vieții. Se pare că Liviu Ciulei îl admira foarte mult pentru gustul său rafinat și obișnuia să-l consulte când avea un spectacol.
Al doilea mariaj s-a rupt din cauza slăbiciunii regizorului pentru altă femeie, un episod pe care actrița nu l-a putut depăși din orgoliu. Și căsnicia lor s-a încheiat, dar relația s-a transformat într-o prietenie caldă și o relație de lungă durată.
„Mă atrăgea la el nebunia, golănia lui plină de spiritualitate”
Clody Bertola s-a căsătorit cu Lucian Pintilie, alături de care a trăit peste 40 de ani, până la moarte. Povestea lor de dragoste a început tot pe scenă, unde bărbatul, cu 20 de ani mai tânăr, conducea echipa care filma piesa „Omul care aduce ploaia”. Iar Clody Bertola juca rolul principal.
„M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atragea la el nebunia, „golania” lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri”, mărturisea actrița în cartea anterior menționată.
Prin circumstanțe misterioase, între Liviu Ciulei și Lucian Pintilie s-a legat o prietenie și un respect profund. Din spusele actriței, pe Lucian Pintilie, Liviu Ciulei îl considera „cel mai deștept om pe care l-a cunoscut” și l-a chemat să lucreze la Bulandra, sprijinindu-l.
Toți cei trei bărbați care i-au fost soți au avut puterea de a-i rămâne alături actriței dincolo de orice conveniență socială prezentă sau trecută, astfel încât timp de 10 ani au petrecut cu toții Anul Nou.
Cariera în teatru a lui Clody Bertola a sfârșit odată cu pierderea vederii
A jucat în piese de teatru, filme, „Ciulinii Bărăganului”, „Felix și Otilia”, „Profetul, aurul și ardelenii”, „Facerea lumii” sau „Ciprian Porumbescu”, dar pierderea vederii a despărțit-o brusc pe actriță de scenă în ultimii ei de viață. Spre sfârșitul vieții a suferit cumplit din cauza durerilor provocate de o nevralgie de trigemen.
A murit la 94 de ani în anul 2007 și și-a dorit ca la înmormântarea ei să vorbească Victor Rebengiuc și Florian Pittiș, cei pe care îi considera fiii săi. Actorii i-au fost alături în distribuția spectacolului „Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O'neil, montat în 1976 de Liviu Ciulei. Florian Pittiș a decedat cu câteva luni înainte de artistă și nu i-a putut îndeplini această dorință.
Actrița mai cerut că după moartea ei cenușa să fie dusă în Italia, în orășelul Assisi, unde să fie aruncată peste dealurile înverzite de acolo.
Victor Rebengiuc își anunță retragerea: „Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”
Pianul din casa de la Chițorani a fost aruncat de comuniști fără explicații
Din păcate, din locul unde a copilărit actrița nu a mai rămas mai nimic. Aceasta a menționat în volumul „La Vie en Rose cu Clody Bertola” că la colectivizare, pianul din casa de la Chițorani a fost aruncat de comuniști, iar moșia a fost confiscată.
În perioada interbelică, Chițoraniul a devenit o zonă rezidențială unde se aflau casele și vilele unor actori, ingineri, avocați din Ploiești și București. Tot din cauza comuniștilor, actrița a pătimit în timpul căsătoriei cu Liviu Ciulei, care era considerat a avea „origini nesănătoase” fiindcă era născut dintr-o familie de aristocrați.
De aceea, zece ani nu i s-a permis să facă regie, iar în 1972 a fost destituit de la Direcția Teatrului Bulandra în urma scandalului provocat de interzicerea spectacolului „Revizorul”. Chiar atunci, Lucian Pintilie a primit pașaport și a fost lăsat să plece din țară, având interdicția de a mai lucra în România, fapt care l-a determinat să se expatitrieze în 1975.
Liviu Ciulei a părăsit și el țara în 1980, iar cei doi monștri sacri ai cinematografiei și teatrului românesc s-au întors în țară după 1990, regizând piese și filme care au rămas celebre.
O viață demnă de un film premiat la Oscar a avut actrița Clody Bertola care a trăit povești de dragoste incredibile și și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei și teatrului românesc.






Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: adevarul.ro
Tags: Clody Bertola, Vedete Romania