Curcan la cuptor – friptura ta nu a fost niciodata atat de buna!

Cuprins
Friptura de curcan este extrem de sanatoasa. Desi la noi in tara carnea de porc pare sa fie cea mai consumata, nu ar fi rau sa ne schimbam putin obiceiurile. De aceea am sa-ti propun o reteta de friptura de curcan pe care sa o prepari la cuptor.
Friptura de curcan la cuptor
![]() |
Cum prepari aceasta gustoasa friptura?
Cu cat curcanul este mai gras (mai voluminos) cu atat carnea este mai frageda. Ca sa nu se usuce, cand il frigi intreg, il imbraci intr-un aluat, sub a carui protectie carnea se va rumeni frumos si va fi suculenta. Curcanul trebuie sa il usuci bine pe dinafara cu un servet din hartie, cand il pregatesti pentru fript, apoi ii introduci 2 - 3 mere spalate intregi sau taiate in sferturi in locul intestinelor care-i vor da gust bun si apoi il piperezi putin. Il asezi, intr-o tava, potrivita cu marimea lui, in care ai pus un rand de rondele de 1 cm grosime din morcov, 6 - 7 linguri cu apa si o lingurita cu sare (astfel, carnea va fi aromata si protejata la baza). Asezi curcanul cu pieptul in sus si il ungi abundant cu untura de porc solida sau unt.
Acum, pregatesti un aluat numai din faina si apa, mai vartos, pe masura curcanului, il intinzi in foaie de 1 ½ cm grosime si il asezi peste curcan, acoperindu-l in intregime (daca se rupe foaia, o carpesti).
Dai tava la cuptorul infierbantat la maximum, circa 30 minute, ca aluatul sa se intareasca si sa nu alunece de pe curcan, cand se topeste grosimea, apoi, reduci focul sub mijlociu.
![]() |
Coci curcanul 2 - 3 ore (depinde de marimea acestuia). In acest timp, pui in tava, din cand in cand, putina apa ca sa nu se arda zarzavatul. Daca observi ca aluatul s-a inchis la culoare, stai linistita, ca nu se arde curcanul, doar va fi putin rumenit. Daca furculita intra cu usurinta in pieptul curcanului, inseamna ca este gata si atunci scoti tava din cuptor, inlaturi aluatul, stropesti curcanul cu sosul sarat din tava si il mai pui putin la cuptor, descoperit, pentru a se rumeni peste tot.
Cand il scoti din cuptor, il stropesti cu 50 ml rom.
![]() |
Aceasta reteta de friptura de curcan se serveste calda cu soteuri din legume sau cu alte garnituri din legume, sau rece, in ocazii festive, cu salata de mere sau de portocale.


