Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
100
Piure de cartofi dulci: rețeta simplă și delicioasă
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 24.07.2024

Piureul de cartofi dulci este ușor de făcut cu doar patru ingrediente simple. Nu durează mai mult de 30-40 de minute să prepari acest piure, este delicios și conține multe beneficii pentru sănătate. Îți spune în acest articol care este secretul pentru a obâine cel mai bun piure din cartofi dulci!

Cuprins

Caracteristici

Beneficii cartofi dulci

Cartofii dulci sunt hrănitori și conțin o mulțime de nutrienți esențiali funcționării optime a organismului. Datorită cantității de vitamina A, vitamina C și minerale precum, fier, mangan și zinc, se spune că aceste legume pot avea proprietăți anticancerigene și pot promova funcția imunitară.

Cartofi dulci tăiați pe un șervet de bucătărie
Sursa foto:Pexels.com

Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale cartofilor dulci:

Pot reduce riscul de cancer

Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, compuși care ajută la apărarea organismului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Studiile au sugerat că antioxidanții din coaja cartofilor dulci, în special cartofii dulci violet, pot ajuta la reducerea acestui proces de oxidare, reducând astfel riscul de cancer. Pentru a profita la maximum de cartofii dulci, ei nu ar trebui să fie decojiți, doar spălați foarte bine înainte de a-i găti.

Pot ajuta la susținerea sănătății digestive

Cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, care sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos. Studiile au arătat că nivelurile ridicate de steroli vegetali (fitosteroli) din cartofii dulci pot avea un efect protector asupra sistemului digestiv și pot fi utile în prevenirea și gestionarea ulcerului gastric, inclusiv cel cauzat de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene).

Pot fi de folos în gestionarea diabetului de tip 2

Conform cercetărilor, un consum moderat de cartofi dulci poate îmbunătăți reglarea nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida aceste constatări.

Îmbunătățesc vederea și susțin imunitatea

Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A. Vitamina A este importantă pentru susținerea sănătății vederii. De asemenea, cartofii dulci mov conțin un grup specific de antioxidanți cunoscuți sub numele de antociani, care sunt benefici pentru ochi.

Totodată, vitamina A este importantă pentru menținerea integrității membranelor mucoase din sistemul respirator și intestin. Studiile pe animale sugerează că polizaharidele (zaharurile simple) găsite în cartofii dulci, în special în soiul violet, pot stimula răspunsurile imune și pot regla imunitatea.

Susțin creierul și sistemul nervos

Conform studiilor efectuate pe animale, compușii vegetali protectori din cartofii dulci, inclusiv fenolii și antocianii, pot susține creierul. Ei fac acest lucru ajutând la minimizarea neurotoxicității și promovând producția de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF joacă un rol important în creșterea nervilor și este esențial pentru memorie și învățare.

Sprijină sănătatea sistemului cardiovascular

Datorită conținutului de potasiu, cartofii dulci ajută la păstrarea unei inimi sănătoase. Aportul mai mare de potasiu ajută la gestionarea nivelului de sodiu și, prin urmare, promovează o tensiune arterială mai sănătoasă, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.

Protejează ficatul

Tot antocianii și compușii vegetali din cartofii dulci pot avea un efect protector pentru ficat, deoarece ajută la reducerea inflamației și la reducerea daunelor radicalilor liberi cauzate de oxidare.

Au un conținut scăzut de grăsimi

Fierți sau copți, cartofii dulci au un conținut foarte scăzut de grăsimi. Legumele rădăcinoase pot fi bogate în carbohidrați, dar contribuie cu mai puține calorii decât porția echivalentă de paste sau orez. În plus, spre deosebire de paste și orez, cartofii dulci contribuie cu micronutrienți utili, inclusiv beta-caroten, potasiu și vitamina C.

Rețetă piure de cartofi dulci

Piure de cartofi dulci într-un bol gri
Sursa foto: Pixabay.com

Acest preparat este simplu de făcut și reprezintă o garnitură delicioasă și sănătoasă, care merită să fie integrată în dieta ta.

Ingrediente:

  • 6 cartofi dulci medii, curățați și tăiați cubulețe
  • ¾ cană lapte cald cu grăsime 2%
  • ½ cană de unt moale
  • ¾ cană sirop de arțar

Mod de preparare:

  1. Pune apă cu sare într-o oală mare și adu la fierbere.
  2. Adaugă cartofii dulci, redu focul la mediu-mic și fierbe până se înmoaie, 20 până la 30 de minute.
  3. Scurge bine și transferă cartofii dulci într-un bol.
  4. Pasează cartofii, amestecând 1/2 cană de lapte cald, până când obții consistența dorită.
  5. Apoi adaugă untul și siropul de arțar până se omogenizează bine.
  6. Servește cald.

Secretul piureului este să folosești lapte cald pentru a se omogeniza bine și a obține o textură cremoasă.

DE ȘTIUT!

Poți adăuga în piureul de cartofi dulci și 1 morcov pentru un plus de savoare.

De asemenea, poți adăuga un topping crocant, pentru o aromă specială. Pentru acest lucru, pune piureul finit într-o caserolă. Într-un castron separat, combină 1 lingură de unt topit, 1/2 fulgi de tărâțe zdrobite, 1/4 cană de nuci pecan și 2 linguri de zahăr brun. Se amestecă bine și se presară deasupra piureului. Se introduce la cuptor și se lasă până se rumenește ușor. Delicios!

Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă

Cum se păstrează piureul de cartofi dulci?

Piureul de cartofi dulci rămas se păstrează într-un recipient etanș, la frigider, timp de până la patru zile. Reîncălzește pe aragaz adăugând puțin lapte sau în cuptorul cu microunde.

Dacă vrei să păstrezi piureul în congelator, lasă-l să se răcească complet, apoi transferă-l în pungi cu fermoar sau în alte recipiente sigure pentru congelator. Pentru o protecție suplimentară, adaugă încă o pungă. Congelează până la șase luni.

Cu ce poți mânca piureul de cartofi dulci?

Piureul de cartofi dulci este un preparat versatil care poate fi asociat cu o varietate de mâncăruri. El poate fi o garnitură excelentă pentru diverse preparate din carne la cuptor sau grătar (pui, curcan, porc), dar și fripturi.

De asemenea, poate fi consumat alături de pește (somon, cod sau file de pește alb), gătit simplu la cuptor.

Nu în ultimul rând, piureul de cartofi dulci merge de minune cu legume și ciuperci la grătar, vinete și roșii coapte sau diverse salate cu verdețuri.

Așadar, piureul de cartofi dulci este o garnitură versatilă, sănătoasă și delicioasă, care completează perfect atât preparatele din carne, cât și cele vegetariene. Are multe beneficii pentru sănătate și adaugă un plus de savoare dietei tale.

Surse foto: Pexels.com, iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Allrecipes.comBbcgoodfood.com

Articolul urmator »
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.06.2024
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Ne găsești pe