Jumări de porc: rețeta tradițională
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Rețete la tigaie
- Calorii:
- 400

Marţi, 29.10.2019
Caracteristici
Jumările de porc sunt nelipsite din bucătăria tradițională românească în sezonul rece, mai ales la masa de Crăciun. Sunt foarte ușor de făcut și au un gust inconfundabil, mai ales dacă sunt servite cu pâine, ceapă roșie și un pic de brânză.
Ingrediente:
- 2 kg de slănină cu carne
- 1 cană de apă (250-300 ml)
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare jumări de porc:
- Curăță slănina de șorici, apoi tai-o în bucățele mici și aproximativ egale (de preferință, 3-4 cm). Dacă sunt prea mari bucățile, jumările de porc nu vor fi crocante, iar dacă sunt prea mici, ele vor fi prea tari.
- Pune slănina astfel tăiată pe foc, într-o cratiță cu fund gros (preferabil din inox sau fontă), și adaugă cana cu apă. Amestecă des în slănină până când aceasta începe să-și lase untura (timp de aproximativ 50-60 de minute). După aceea, se amestecă mai rar.
- Lasă slănina să fiarbă la foc mic până ce jumările se rumenesc bine, plutesc deasupra grăsimii și devin crocante. În funcție de cât de crocante le vrei, timpul de fierbere poate fi între 60 și 90 de minute.
- După ce s-au rumenit bine, scoate jumările de pe foc, strecoară-le și lasă-le să se scurgă foarte bine. Grăsimea rămasă o poți păstra. Pentru asta, strecoar-o, las-o să se răcească puțin, apoi pune-o în borcane și păstreaz-o la frigider. Untura astfel obținută poate fi servită pe pâine sau poate fi folosită la prepararea altor mâncăruri (de exemplu, carne sau cârnați prăjiți în untură și păstrați la borcan).
- După ce ai scos și strecurat jumările, adaugă sare peste ele, după gust. Jumările pot fi servite cu pâine, ceapă roșie și brânză sau cu murături, după gusturile fiecăruia.
Vezi si

Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu |
Marţi, 29.10.2019

Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean |
Marţi, 29.10.2019

Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu |
Marţi, 29.10.2019
Surse foto: iStock