Jumări de porc: rețeta tradițională

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
400
Jumări de porc: rețeta tradițională
Redactor Raluca Margean
Marţi, 29.10.2019

Caracteristici

Jumările de porc sunt nelipsite din bucătăria tradițională românească în sezonul rece, mai ales la masa de Crăciun. Sunt foarte ușor de făcut și au un gust inconfundabil, mai ales dacă sunt servite cu pâine, ceapă roșie și un pic de brânză.

Ingrediente:

  • 2 kg de slănină cu carne
  • 1 cană de apă (250-300 ml)
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare jumări de porc:

jumări de porc-jumări în cratiță pe foc

  1. Curăță slănina de șorici, apoi tai-o în bucățele mici și aproximativ egale (de preferință, 3-4 cm). Dacă sunt prea mari bucățile, jumările de porc nu vor fi crocante, iar dacă sunt prea mici, ele vor fi prea tari.
  2. Pune slănina astfel tăiată pe foc, într-o cratiță cu fund gros (preferabil din inox sau fontă), și adaugă cana cu apă. Amestecă des în slănină până când aceasta începe să-și lase untura (timp de aproximativ 50-60 de minute). După aceea, se amestecă mai rar.
  3. Lasă slănina să fiarbă la foc mic până ce jumările se rumenesc bine, plutesc deasupra grăsimii și devin crocante. În funcție de cât de crocante le vrei, timpul de fierbere poate fi între 60 și 90 de minute.   
  4. După ce s-au rumenit bine, scoate jumările de pe foc, strecoară-le și lasă-le să se scurgă foarte bine. Grăsimea rămasă o poți păstra. Pentru asta, strecoar-o, las-o să se răcească puțin, apoi pune-o în borcane și păstreaz-o la frigider. Untura astfel obținută poate fi servită pe pâine sau poate fi folosită la prepararea altor mâncăruri (de exemplu, carne sau cârnați prăjiți în untură și păstrați la borcan).
  5. După ce ai scos și strecurat jumările, adaugă sare peste ele, după gust. Jumările pot fi servite cu pâine, ceapă roșie și brânză sau cu murături, după gusturile fiecăruia.
Vezi si
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Marţi, 29.10.2019
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Marţi, 29.10.2019

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024

Ne găsești pe