Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 1-2 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere

Experții recomandă, în medie, două serviri de pește gras pe săptămână, iar macroul este o excelentă alegere pentru sănătatea inimii și creierului tău. Dar ce faci dacă nu poți suporta mirosul de pește sau gustul său bogat, dar pronunțat?
Atunci alegi macrou marinat! Mai ușor de tolerat de către majoritatea consumatorilor, cu o aromă nu atât de înțepătoare, e un preparat simplu și delicios care îți va arăta că poți integra fără probleme acest superfood în alimentația ta de zi cu zi. Iată cum îl poți pregăti!
Cuprins
- Conținutul nutrițional al macroului
- Beneficiile pe care le are macroul
- Rețetă de macrou marinat
- Cât poți consuma macroul marinat
- Contraindicații ale consumului de macrou
Caracteristici
Conținutul nutrițional al macroului
Aruncă doar o privire peste conținutul nutrițional al acestui pește și vei constata de ce, fie că optezi pentru macrou marinat sau gătit la cuptor ori la grătar, îți îmbogățești dieta cu vitamine și minerale de o valoare inestimabilă.
Acizi grași Omega-3. Una dintre cele mai bune vești e că macroul marinat conține unul dintre nutrienții cei mai importanți pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, acizii grași Omega-3. Acest fapt e cu atât mai vital cu cât mulți oameni prezintă deficiențe, cu precădere cei din Scandinavia și Asia de Est.
Vitamina B12. Deficiența de vitamina B12 e regăsită în special la populația adultă, coeficientul său crescând cu 20% după vârsta de 60 de ani, de aceea macroul e recomandat în dietă.
Seleniu. O bucată de file de macrou pune la dispoziție nu mai puțin de 71% din doza zilnică recomandată de seleniu, vital pentru imunitate datorită valorilor sale antioxidante, pentru formarea ADN-ului și reglarea funcționării tiroidei.
Vitamina D. Este cunoscut faptul că regimul de viață sedentar al ultimilor ani a conturat o problemă cu absorbția de vitamina D, acutizată și de faptul că există puține surse alimentare. Dintre ele face însă parte și macroul, o porție acoperind tot necesarul zilnic.
Iată, detaliat, cum arată coeficientul nutrițional al unei porții de macrou de 100g:
- Calorii: 205
- Carbohidrați: 0g
- Grăsimi: 13,9g
- Grăsimi saturate: 3,3g
- Grăsimi monosaturate: 5,5g
- Grăsimi polisaturate: 3,3g
- Acizi Omega-3: 2670 mg
- Acizi Omega-6: 219 mg
- Proteine: 18.6 g
- Vitamina B12: 145% din DZR
- Vitamina D: 90% din DZR
- Vitamina B3: 45% din DZR
- Vitamina B2: 18% din DZR
- Vitamina B1: 12% din DZR
- Vitamina B5: 9% din DZR
- Vitamina E: 8% din DZR
- Vitamina K: 6% din DZR
- Vitamina A: 3% din DZR
- Seleniu: 63% din DZR
- Fosfor: 22% din DZR
- Magneziu: 19% din DZR
- Fier: 9% din DZR
- Potasiu: 9% din DZR
- Cupru: 4% din DZR
- Sodiu: 4% din DZR
- Zinc: 4% din DZR
- Calciu: 1% din DZR
- Mangan: 1% din DZR
Beneficiile pe care le are macroul
Te gândești să pregătești o minune de macrou marinat? Uite câte beneficii are!
Poate preveni afecțiunile neuronale. Fii recunoscător/oare multitudinii de nutrienți din compoziția sa pentru aceste caracteristici. Datorită în principal acizilor Omega-3 este susținută funcționarea creierului, cu precădere în ceea ce privește sinteza chimicalelor. De asemenea, cercetătorii estimează că acizii Omega-3 pot să prevină și apariția unor afecțiuni precum depresia, autismul sau tulburările bipolare.
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Susține sănătatea inimii. Nu degeaba The American Heart Association (Asociația Americană a Inimii) recomandă două porții săptămânale de pește gras: acizii grași sunt cei lăudați pentru că reduc tensiunea, trigliceridele și mențin colesterolul în limite normale.
Poate să te ajute să slăbești. Comparativ cu carbohidrații (care, ai văzut, lipsesc cu desăvârșire), proteinele și grăsimile bune din macrou au o capacitate mult mai ridicată de a reduce hormonul foamei. Totodată, macroul instalează mai repede senzația de sațietate și poate să preîntâmpine obiceiul de a mânca mai mult decât avem nevoie.
Întărește oasele. Sunt multe elemente din macrou care conduc la întărirea oaselor și la prevenirea fragilității lor și, pe cale de consecință, a fracturilor. Printre acestea se numără, cu precădere, Vitamina D, dar și calciul, fosforul, cuprul și seleniul, toate necesare pentru a menține o bună densitate osoasă.
Rețetă de macrou marinat
Mai jos îți lăsăm o rețetă specific britanică de macrou marinat, după care te vei linge pe degete.
Ingrediente:
- 2 macrouri filetate, cu oasele îndepărtate
- 1/2 linguriță de semințe de fenicul
- 1 ½ sare
- 150 ml ulei de măsline
- 3 cepe de apă soiul Echalion (le poți înlocui cu ceapa tradițională) tăiate rondele
- 1 ½ linguriță de zahăr auriu (sau zahăr clasic)
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 150ml de oțet de vin roșu
- 10 măsline verzi, fără sâmburi, tăiate în jumătate
- 2 tulpini de țelină feliate subțire
- 1 linguriță de frunze de țelină tăiate mărunt
- Felii de lămâie pentru servire
- Smântână proaspătă pentru servire
Modalitate de preparare
- Rețeta de macrou marinat e simplă, dar presupune totuși un pic de dedicare, căci e gata, la propriu, nu la figurat, „peste noapte”. Începe prin a plasa bucățile de macrou într-un vas lung, dar puțin adânc, cu partea cu piele în jos. Presară peste ele semințele de fenicul și sarea, asigurându-te că acoperă în întregime peștele.
- Protejează cu folie de aluminiu și pune la frigider pentru aproximativ o oră. După ce a trecut acest interval, spală peștele de semințe și de sare și usucă tapotând cu un prosop de bucătărie.
- Între timp, poți prepara marinata. Într-o cratiță, pe foc, pune zahărul, sucul de lămâie și oțetul. Lasă să fiarbă.
- Așază din nou peștele în vasul recomandat mai sus, de data aceasta cu porțiunea de piele la suprafață, apoi stropește cu ulei și împrăștie pe deasupra ceapa. Adaugă marinata fierbinte peste pește.
- Lasă să se răcească, acoperă iar cu folie alimentară și pune la frigider la marinat peste noapte.
- Cu o oră înainte de servire, scoate peștele de la frigider. Ornează cu măsline, cu tulpinile și frunzele de țelină, lasă câteva minute „să se împrietenească”, apoi adaugă feliile de lămâie și câteva linguri de smântână.
Poftă bună!
Cât poți consuma macroul marinat
În general, e recomandat să ții la frigider macroul marinat pentru maxim trei zile. După această perioadă, consumul nu mai e recomandat.
Ce mai trebuie să ții cont? Că e musai să îl cumperi cât mai proaspăt și să îl pregătești în ziua în care l-ai achiziționat. Ca toate sortimentele de pește gras, se strică repede.
Contraindicații ale consumului de macrou
Problema cea mai mare asociată consumului de macrou este contaminarea cu mercur, deși riscul este mai scăzut decât la alte sortimente de pește.
Cei mai afectați din acest punct de vedere pot fi copiii sau femeile însărcinate.
Sperăm că te-am convins să încerci această rețetă gustoasă de macrou marinat, iar dacă da, abia așteptăm să ne spui cum ți-a ieșit!



Surse foto: iStock
Surse articol: webmd, nutritionadvance, bbcgoodfood