Pui teriyaki, cea mai ușoară rețetă
- Timp de gătire:
- 5-10 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Rețete la tigaie
- Calorii:
- 400

Cuprins
Caracteristici
- Rețete rapide
- Prânz
- Cină
- Retete internationale
O rețetă autentică japoneză de bază în cultura niponă, puiul teriyaki este simplu și rapid de făcut, dar extrem de delicios. Cu puține ingrediente deloc scumpe și la îndemâna oricui, faci o masă gustoasă pentru toată familia, fără să depui prea mult efort sau să stai ore în șir în fața aragazului.
Denumirea de teriyaki nu are nicio legătură cu tipul de carne folosit pentru această rețetă, ci reprezintă procedeul de preparare, și este formată din două cuvinte: „teri” – lucios, termen care face referire la aspectul final al mâncării în cauză, dat de zahărul prezent în componența sosului – și „yaki” -termen care în limba japoneză înseamnă copt, fript.
Dacă dorești o variantă și mai rapidă a acestei rețete, poți cumpăra sosul teriyaki direct din supermarket. Dacă însă, pentru numai câteva minute extra petrecute în bucătărie, dorești să obții aroma originală a acestui sos bun de te lingi pe degete, urmează întru totul rețeta de mai jos.
Cum se face puiul teriyaki
Ingrediente necesare:
- 600 de grame de pui (piept sau pulpe dezosate) tăiat cubulețe
- 3 linguri de amidon de porumb
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi tocați
- 65 de grame de zahăr brun
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- 3 linguri de mirin (vin dulce, preparat din orez)
- 1 lingură de sos de soia
- 180 de mililitri de apă
- 1-2 cepe verzi tocate
Metoda de preparare a puiului teriyaki:
- Taie puiul cubulețe sau bucăți, bagă-l într-o pungă cu fermoar împreună cu cele trei linguri de amidon de porumb, închide punga și agit-o bine, până se acoperă bine bucățile de pui de amidon.
- Adaugă ingredientele pentru sos (usturoiul, zahărul brun, ghimbirul, vinul de orez, sosul de soia și apa) într-un bol mic sau într-un borcan care se închide etanș și amestecă-le bine, până la omogeninzare.
- Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie nonaderentă. Prăjește bucățile de pui, la foc mediu spre mare, pentru câteva minute, până se rumenesc bine pe toate părțile.
- Toarnă sosul teriyaki în tigaie peste pui și redu focul la mediu. Mai lasă totul pe foc câteva minute, până când bucățile de pui se pătrund și sosul începe să se îngroașe. Dă tigaia deoparte de pe foc.
Puiul teriyaki se servește, cel mai adesea, alături de un bol de orez proaspăt fiert și cu ceapă verde proaspătă tocată, presărată deasupra din belșug.
Sfaturi utile pentru cel mai bun bun pui teriyaki
- Ghimbirul se rade mult mai ușor când este înghețat. De asemenea, cel mai rapid se îndepărtează coaja ghimbirului cu ajutorul unei linguri.
- Dacă sosul nu se îngroașă, mai adaugă amidon de porumb.
- Dacă sosul este prea gros, mai adaugă puțină apă și amestecă ușor până la omogenizare, cât sosul este pe foc.
Puiul teriyaki poate fi preparat și la oala crockpot, cu aceleași ingrediente și urmând pașii din clipul video de mai jos.



Surse foto: iStock