Mananca romaneste: Sarmale din carne de vita

Mananca romaneste: Sarmale din carne de vita
Roxana Gheorghe
Luni, 29.03.2010

Cuprins

Sarmalutele traditionale nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta, in ziua de Pasti. Pentru ca aceste sarmale sa fie gustoase si sanatoase am ales carnea de vita. Carnea de vita este recomandata in afectiunile splinei, stomacului sau a diareei cronice.

Sarmale de vita

Sarmale vita

Ingrediente pentru sarmale de vita:

- 1 ½ kg varza acra
- 700 g carne vita
- 50 - 100 g orez
- 100 g ceapa
- piper
- ienibahar
- 100 ml suc de rosii
- o foaie de dafin
- cimbru
- marar

Cum prepari aceste sarmale cu carne de vita?

Trebuie sa ai in vedere ca pentru sarmale nu poti sa folosesti decat varza cu foi subtiri. Ca sa iti iasa sarmalele mici le faci numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase. Daca varza este prea acra sau prea sarata, o speli in 2 - 3 ape caldute, atat frunzele intregi cat si cele tocate. Daca nu suporti acreala, o pui in apa clocotita pentru 3 minute, fara ca frunzele sa se inmoaie. Daca frunza este mica, tai partea bombata a nervurei de pe dosul frunzei, fara sa se gaureasca frunza, iar daca frunza este mai mare, o tai de-a lungul nervurii, de o parte si de alta a acesteia, inlaturand nervura.

Treci carnea de vita prin masina de tocat, impreuna cu ceapa calita, timp de 2 minute, cu doua linguri de ulei. Adaugi tocaturii orezul spalat si scurs de apa si un varf de cutit cu piper sau un varf de lingurita cu ienibahar care nu este foarte iute si da un gust foarte bun. Sare pui doar daca este necesar, pentru ca varza lasa oricum destula sare. Adaugi 200 ml apa pentru 100 g orez. Bati pana cand se incorporeaza in tocatura, ca aceasta sa fie pufoasa si orezul sa aiba lichid in care sa fiarba, inainte de a se coagula carnea in jurul lui.

Asezi o foaie de varza pe palma intinsa sau pe masa si pui o lingurita de tocatura, astfel incat, sa ramana 2 cm pana la ambele capete ale frunzei. Intorci un capat ingust al frunzei peste rulou si aduci si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-le impreuna pana la celalat capat al frunzei. Cu mana introduce si capatul care a ramas liber. Daca le impachetezi asa, sarmalele nu se vor desface la fiert.

Sarmale de vita

Dupa ce ai facut toate sarmalutele, frunzele ramase le pui unele peste celelalte si incepi sa le tai fin ca fideaua.
Acum te pregatesti pentru a le fierbe. Ai nevoie de o oala de 4 - 5 l. Pui jumatate din cantitatea de varza tocata pe fundul oalei, iar peste ea sarmalele in randuri suprapuse. Poti pune printre sarmale si niste afumatura.

Deaupra pui si restul de varza tocata. Pentru aroma si gust pui 1 - 2 foi de dafin si vreo 20 de boabe de piper, o ramura de cimbru si marar taiat marunt. Pentru culoare adaugi 100 ml suc de rosii care va colora frumos grasimea ce se va ridica deasupra verzei.

Torni apa clocotita cat sa le cuprinda, acoperi si lasi sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot, apoi reduci focul. Sarmalele se fierb aproximativ 2 ore.

Aceste delicioase sarmale de vita le poti servi cu smantana la masa. Daca preferi alta carne, modul de preparare este identic.

Sursa foto: www.pofta-mare.ro

                      www.mirandaspune.files.wordpress.com  

Vezi si
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Raluca Margean | Luni, 29.03.2010
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 29.03.2010
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Luni, 29.03.2010
Articolul urmator »
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024
Incepe quiz
Esti o buna prietena sau nu?
Esti o buna prietena sau nu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (63)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Castane de apă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Alina Totoi
25 decembrie 2012 16:04

mancare romaneasca...traditionala

Ne găsești pe