O delicatesă! Cum integrezi somonul sălbatic în rețetele tale zilnice
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Porții:
- 1-2 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Gratar
- Calorii:
- 300

Cuprins
- Beneficiile somonului sălbatic
- Unde se găsește somonul sălbatic?
- Cât costă somonul sălbatic?
- Câte calorii are somonul sălbatic?
- Rețete cu somon sălbatic
Caracteristici
- Rețete rapide
- Prânz
- Cină
- Retete internationale
Somonul este unul dintre cei mai apreciați pești din întreaga lume. Popularitatea sa a determinat apariția multor ferme piscicole, prin urmare cea mai mare cantitate de somon consumată astăzi pe planeta noastră provine din acvacultură. Diferențele la nivel nutrițional dintre cele două tipuri de somon sunt destul de semnificative, află în continuare care sunt beneficiile somonului sălbatic și cum poți să-l consumi astfel încât să profiți de toți nutrienții acestui miraculos aliment.
Beneficiile somonului sălbatic
Din punct de vedere nutrițional, somonul sălbatic are mai puține calorii, grăsimi saturate și vitamina A și D decât somonul de fermă. De asemenea, atât la somonul sălbatic, cât și cel de fermă, conținutul de omega 3 variază în funcție de ceea ce mănâncă somonul. De obicei, cei doi pești au niveluri comparabile de acid omega-3 - EPA, dar somonul de crescătorie a avut niveluri mai mici de acid omega-3 - DHA decât somonul sălbatic. În plus, diverse studii au arătat că somonul de fermă are niveluri mai mari de acizi grași omega-6 decât somonul sălbatic. Iată, așadar, care sunt principalele beneficii ale somonului sălbatic față de cel crescut în ferme:
1. Este o sursă bogată de proteine.
Somonul crescut în sălbăticie este bogat în proteine de calitate, ceea ce îl determină să fie eficient în protejarea oaselor și a mesei musculare, dar și în lupta împotriva procesului de îmbătrânire a organismului.
2. Are mai multe minerale decât cel de fermă.
Somonul sălbatic are mai puține calorii decât cel din crescătorie, dar este mai bogat în minerale precum potasiu, zinc și fier.
3. Este o sursă excelentă de vitamina B
O cantitate de 100 de grame de somon sălbatic conține vitamina B1 (18% din necesarul zilnic), vitamina B2 (29% din doza zilnică recomandată), vitamina B3 (50% din necesar), vitamina B5 (19% din doza zilnică), vitamina B6 (47% din cât are organismul nevoie), vitamina B9 (7% din necesarul zilnic) și vitamina B12 (51% din DZR).
4. Contribuie la sănătatea funcțiilor cerebrale
Substanțele pe care le conține somonul au un efect benefic asupra creierului, dar și asupra unora dintre procesele cognitive. Diverse studii au arătat că acizii grași Omega 3 au sunt eficienți în tratarea depresiei și anxietății.
5. Este mai puțin contaminat în comparație cu somonul de fermă.
Peștii ingerează contaminanți potențial nocivi din apa în care înoată și din alimentele pe care le mănâncă. Un studiu efectuat deInstitutul de Medicină SUA a arătat faptul că somonul de fermă are concentrații mult mai mari de contaminanți decât somonul sălbatic. În plus, fermele europene aveau mai mulți contaminanți decât fermele americane, iar speciile din Chile păreau a fi cel mai puțin contaminate. Unul dintre poluanții găsiți în somon este o substanță care este puternic asociat cu cancerul și cu diverse alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, în ultimii ani, nivelurile de contaminanți din somonul norvegian de fermă au scăzut semnificativ, iar în plus, mulți specialiști susțin că beneficiile consumului de omega-3 din somon depășesc riscurile pentru sănătate ale contaminanților.
6. Nu conține antibiotice.
Peștele de crescătorie este în general mai predispus la infecții și boli decât peștele sălbatic, astfel că fermele adaugă frecvent antibiotice în hrana lor. Utilizarea nereglementată și iresponsabilă a antibioticelor pot provoca multe probleme de sănătate consumatorilor, însă din fericire, mulți dintre cei mai mari producători de somon din lume, precum Norvegia și Canada, sunt considerați ca având cadre de reglementare eficiente privind utilizarea antibioticelor.
Unde se găsește somonul sălbatic?
Somonul sălbatic se găsește în supermarketuri, însă trebuie să citești bine eticheta. Ea trebuie să specifice dacă somonul provine din crescătorie sau din ocean. Teoretic, exista două specii mari de somon, în funcție de oceanul din care provin: somonul de Pacific și cel de Atlantic. În Atlantic, somonul este pe cale de dispariție, așadar pe piață vei găsi doar somon de acvacultură. Somonul de Pacific crește în special în sălbăticie, dar în unele regiuni poate fi și de cultură. Exista 5 tipuri de somon de Pacific:
- King sau Chinook - are o carne de culoare roz spre roșu aprins, o textură moale și suculentă
- Coho sau Silver - are o aromă similară cu cel King, dar culoarea este portocaliu spre roșu și carnea are o textură mai fermă
- Sockeye - carnea are o culoare roșu intens și o textură bogată
- Pink - este o varietate de somon comercializat în special la conservă
- Chum sau Keta - are o culoare pală spre roz și este potrivit pentru afumat
Cât costă somonul sălbatic?
Somonul sălbatic este de obicei mai scump decât cel de cultură din cauza faptului că somonul de crescătorie poate prezenta mai mulți contaminanți decât cel crescut în oceane sau mări. Cu toate acestea, specialiștii susțin că acești contaminanți sunt destul de siguri pentru persoanele obișnuite care consumă cantități moderate, așadar unele persoane nu consideră că somonul sălbatic își merită banii plătiți în plus.Totuși, pentru mai multă siguranță, unii experți recomandă ca femeile însărcinate și copiii să mănânce doar somon prins de sălbăticie.
Câte calorii are somonul sălbatic?
Somonul sălbatic are mai puține calorii decât cel de crescătorie. Iată o comparație de valoare nutițională între cele două tipuri de pește:
o porție de somon sălbatic (198 grame) | o porție de somon de fermă (198 grame) | |
Calorii | 281 | 412 |
Proteine | 39 grame | 40 grame |
Grăsimi | 13 grame | 27 grame |
Grăsimi saturate | 1.9 grame | 6 grame |
Omega-3 | 3.4 grame | 4.2 grame |
Omega-6 | 341 mg | 1,944 mg |
Colesterol | 109 mg | 109 mg |
Calciu | 2.4% | 1.8% |
Fier | 9% | 4% |
Magneziu | 14% | 13% |
Fosfor | 40% | 48% |
Potasiu | 28% | 21% |
Sodiu | 3.6% | 4.9% |
Zinc | 9% | 5% |
Rețete cu somon sălbatic
Dacă nu este gătit corespunzător, somonul îşi pierde din proprietăţi. Chefii recomandă gătirea acestuia la abur în folie, alături de legume, condimente şi puţin ulei de măsline. El se poate și prăji în tigaie, ungându-l cu puțin ulei de măsline sau unt. Totuși, ai grijă, un file de somon gătit în exces îsi va pierde textura și proprietățile nutriționale.
Somon la grătar cu mix de legume coapte
Ingrediente:
- 2 bucăți de somon proaspăt (medalion sau file)
- 1/2 lămâie
- sare și piper după gust
- rozmarin sau busuioc
- legume pentru copt pe grătar (roșii, dovlecei, ardei gras, ciuperci)
Mod de preparare:
- Spală somonul sub un jet de apă și apoi șterge-l cu un șervețel.
- Condimentează-l cu sare și piper, dupa gust, apoi presară rozmarinul și stoarce jumătate de lămâie peste el.
- Pune-l pe grătar și lasă-l să se gătească timp de aproximativ 2 minute, apoi întoarce-l pe partea cealaltă, repetând procedura cu rozmarinul și sucul de lămâie.
- Lasă-l 2 minute și apoi servește-l alături de legume coapte.
Citește și: Un fabulos somon la grătar cu glazură de fructe!
Somon la cuptor
Ingrediente:
- 4 file de somon
- cimbru și busuioc uscat
- ulei de măsline
- 1 lămâie
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Pune fiecare bucată de somon pe o folie de copt și condimenteaz-o cu sare, piper, cimbru și busuioc. Pune un pic de ulei de măsline peste și apoi o felie de lămâie deasupra. Împachetează bine somonul cu foolia de copt și procedează la fel pentru fiecare file.
- Așază somonul în tava de copt și introdu-o în cuptor la 180 de grade timp de 15 minute.
- Scoate somonul și servește-l cu garnitura preferată.
Citește și:
Cea mai bună rețetă de chifteluțe de somon
O cină specială: filet de somon cu orez oriental



Surse foto: Pixabay.com