Piperul sichuan, un condiment chinezesc sanatos

Piperul sichuan, un condiment chinezesc sanatos
Redactor Alexa Galgau
Vineri, 15.01.2016

Cuprins

Pentru cei pasionati de gastronomie, este de neconceput ca in bucatariile lor sa nu se gaseasca cel putin un raft cu condimente asiatice, care dau mancarii acel gust specific, unic, al preparatelor orientale. Unul dintre aceste condimente, de provenienta chinezeasca, este piperul sichuan, pe care il poti folosi atat pentru a aroma mancarurile, cat si in scop terapeutic, fiind foarte sanatos.

Ce trebuie sa stii despre piperul sichuan

Piperul sichuan reprezinta, de fapt, cojitele de la suprafata unor fructe si se mai numeste si „huajiao”. Are un gust ascutit si un miros puternic, fiind unul dintre cele cinci ingrediente ale unei pudre chinezesti renumite. Boabele de piper sichuan sunt diferite de cele ale piperului negru, care este un condiment indian, avand alta aroma si tip de iuteala. Piperul sichuan are tente de anason si este mai putin „agresiv” decat cel negru.

Totodata, piperul sichuan este si sanatos, avand mai multe beneficii care merita notate:

- este o sursa excelenta de uleiuri esentiale, minerale, vitamine si antioxidanti;

- spre deosebire de alte tipuri de piper, sichuan contine anumite uleiuri benefice care ii dau si acel miros specific;

- ajuta digestia prin cresterea cantitatii de suc gastric si a productiei de enzime; un regim bogat in piper sichuan poate sprijini eforturile tale de a slabi;

- contine vitamina A, caroten, tiamina si minerale precum cuprul, potasiul, fierul, manganul, fosforul si zincul;

- poate fi folosit pentru a ameliora durerile de dinti si de masele de minte;

- exact ca si anasonul, piperul sichuan are proprietati antiseptice, antispasmodice, expectorante si tonice.

Vei gasi piper sichuan intreg sau sub forma de pudra, dar este recomandat sa cumperi prima varianta, pentru ca este cea mai buna pentru tocanite si ciorbe. Acesta poate fi facut pudra daca iti cumperi un mojar. Daca, totusi, iti cumperi piper sichuan sub forma de pudra, tine minte ca acesta trebuie tinut in frigider, in recipiente inchise ermetic, astfel incat aerul sa nu ajunga la el. 

Cat despre folosirea piperului sichuan in gastronomie, el este un ingredient de baza in bucataria chinezeasca, tibetana, taiwaneza, coreeana si japoneza. Alaturi de anason, chimen, cuisoare si scortisoara, acest condiment intra in alcatuirea celui mai popular mix folosit in tarile asiatice pentru a da mancarii un gust excelent. Ca si in cazul semintelor de coriandru, gustul piperului sichuan poate fi imbogatit prin incalzirea lui pe foc mic, inainte de a fi adaugat in mancare. In cazul supelor si a tocanitelor, piperul sichuan se foloseste intreg, pus intr-un saculet si adaugat in lichid pana cand acesta este gata, dupa care trebuie aruncat inainte de servire. 

Cateva preparate in care poti folosi piperul sichuan sunt: pui la wok, pui kung pao, mapo doufu, prajituri din orez, orice tip de mancare chinezeasca prajita, orez prajit, sosuri. 

Desi piperul sichuan este foarte sanatos si mai putin iute decat cel negru, este foarte posibil sa cauzeze o iritare usoara a stomacului, mai ales daca ai probleme gastrice. Este recomandat sa eviti mancarurile condimentate puternic si iuti, daca stii ca ai o predispozitie catre boli ale stomacului. 

Reteta cu piper sichuan: pui prajit cu piper

Ingrediente:

- 500 g pui dezosat, taiat in cubulete de 2,5 cm;

- 3 legaturi de ceapa verde, doar partea verde;

- 60 ml ulei de arahide;

- o lingurita de piper sichuan;

- o lingurita si jumatate de pasta de chilli;

- o lingura de vin din orez;

- o lingurita de sos de soia;

- sare;

- 2 lingurite de ulei de susan.

Mod de preparare:

1. Toarna uleiul de arahide intr-o tigaie wok si las-o pe foc mare. Cand incepe sa scoata fum, adauga puiul, prajindu-l si amestecand continuu pana cand acesta isi pierde din volum, circa cinci minute. 

2. Redu flacara si adauga piperul sichuan, gatind puiul pana cand se aromatizeaza, circa 15 secunde. Adauga apoi pasta de chilli si amesteca foarte bine, gatind mixul pana cand uleiul devine rosiatic, circa 10 secunde. Adauga vinul de orez, sosul de soia si un sfert de lingurita de sare. Se mai gateste puiul, amestecand din timp in timp, circa 10-15 minute. 

3.  Adauga ceapa verde taiata grosier si mai lasa preparatul pe foc pana cand aceasta se inmoaie, cam doua minute. Stinge focul, toarna uleiul de susan peste pui si asezoneaza cu sare dupa gust. Amesteca totul bine si serveste puiul alaturi de orez alb.

Pofta buna!

Acum stii care sunt beneficiile folosirii piperului sichuan si ai chiar si o reteta in care acesta este vedeta, asa ca nu mai ezita si cumpara si tu un pachetel din acest condiment asiatic minunat!

Vezi si
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Vineri, 15.01.2016
Piper verde: beneficii și proprietăți
Piper verde: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Vineri, 15.01.2016
Articolul urmator »
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Somon la airfryer: 4 rețete pe care să le încerci
Raluca Margean | Sâmbătă, 17.08.2024
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Raluca Margean | Marţi, 30.01.2024

Ne găsești pe