Rețete delicioase
Înapoi la

Obrăjori de vită: idei de rețete gustoase și rapide

Obrăjori de vită: idei de rețete gustoase și rapide

Redactor Raluca Margean

Obrăjorii de vită sunt apreciați pentru aroma lor bogată. Deși au o textură un pic mai dură, dacă sunt gătiți corect, obrăjorii se înmoaie și se topesc în gură. În general, această carne nu este la fel de populară precum alte preparate din vită, însă, dacă vrei să gătești ceva nou, îți recomandăm să o încerci. Află ce beneficii au obrăjorii de vită și cum îi poți prepara pentru a obține o masă delicioasă!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
300
Obrăjori de vită: idei de rețete gustoase și rapide

Caracteristici

Ce sunt obrăjorii de vită?

”Obrajorii de vită" se referă la mușchii din jurul maxilarului și urechilor vitei. Deoarece provin dintr-un mușchi care este folosit intens (pentru mestecat hrana), obrăjorii de vită au o textură mai dură și de aceea necesită o gătire adecvată pentru a obține rezultate excelente.

O bucată de obrăjori de vită are în jur de 340-400 g și o culoare vibrantă de roșu rubin. Obrajii de la bovinele hrănite cu cereale vor avea o nuanță ceva mai roz.

În general, obrăjorii de vită nu se găsesc des în supermarketuri, cel mai bine este să încerci la o măcelărie tradițională. Atunci când cumperi acest tip de carne, ar trebui să te asiguri că bucata este bine curățată de toate tendoanele dure și grăsime.

Obrăjori de vită: proprietăți nutriționale

Obrajii de vită sunt o sursă bună de proteine, dar și vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului, inclusiv fier, seleniu, zinc, vitamina D3 și B12.

Bucăți de carne crudă de vită
Sursa foto: iStock.com

O porție de obrăjori de vită de 100g conține:

  • Calorii: 208 kcal
  • Proteine: 32,1 g
  • Grăsimi totale: 8,9 g
  • Grăsimi saturate: 2,9 g
  • Grăsimi polinesaturate: 0,38 g
  • Omega 3: 0,07 g
  • Grăsimi mononesaturate: 3,2 g
  • Colesterol: 98 mg
  • Sodiu: 32 mg
  • Fier: 2,7 mg
  • Zinc: 7,8 mg
  • Vitamina B12: 2,0 ug
  • Vitamina D3: 0,16 ug
  • Seleniu: 2,1 ug

Bineînțeles, atunci când vrei să calculezi cantitatea totală a unui preparat ce conține obrăjori de vită, trebuie să iei în considerare și valorile nutriționale ale celorlalte ingrediente adăugate.

Cum gătești corect obrăjorii de vită

Cea mai bună și cea mai recomandată modalitate de a găti obrăjorii de vită este gătirea lor lentă la foc mic (slow-cooking). Cei mai renumiți chefii spun că acesta este de fapt singurul mod prin care obții o textură delicată, care se topește în gură. Metoda implică rumenirea cărnii pe foc pentru a-i da o crustă, apoi gătirea sa lentă într-un lichid, cum ar fi supă sau vin, până când devine fragedă și suculentă. Obrajii de vită absorb aromele lichidului în care sunt gătiți, astfel va rezulta o carne aromată și moale.

În general, obrăjorii de vită sunt ușor de gătit, dar ai nevoie de timp și răbdare pentru a obține textura delicată după care râvnești. Trebuie să folosești aragazul la foc mic sau oala sub presiune pentru a descompune țesutul conjunctiv (colagenul) din carne. Se recomandă setarea la 1 oră și 10 minute la oala sub presiune. O oală obișnuită va avea nevoie de 6-8 ore timp de gătit lent.

Dacă nu ai oală sub presiune, poți găti obrajii de vită la cuptor. Așază pur și simplu carnea prăjită, lichidul de fiert, legumele și condimentele într-o tavă și apoi introdu în cuptorul încălzit la 160 °C , timp de 3.5 ore.

5 rețete cu obrăjori de vită

Cu puțin efort și cunoscând câteva trucuri de la cei mai renumiți chefi, poți obține din obrăjorii de vită un fel de mâncare deosebit de bun, care concurează cu preparatele din cele mai rafinate restaurante. Iată 5 rețete delicioase cu obrăjori de vită!

1. Obrăjori de vită cu piure

Cea mai simplă garnitură pentru obrăjorii de vită este piureul, însă poți face orez dacă vrei. Obrăjorii gătiți după această rețetă sunt atât de fragezi încât nu vei avea nevoie de cuțit și atât de aromați încât vei dori să mănânci două porții. Cantitățile sunt pentru 6 persoane, ajustează după nevoie. De obicei este bine să faci o cantitate mare, iar ce-ți rămâne să pui la congelator ca să mănânci altă dată sau să folosești la alte tipuri de mâncăruri.

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1,5 kg obraji de vită (4 bucăți mari sau 6 mici)
  • 1 ceapă albă, tăiată cubulețe
  • 1 tulpină de țelină, tăiată cubulețe 
  • 1 morcov, tăiat cubulețe
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 6 tulpini de cimbru proaspăt sau 1 1/2 linguriță de frunze de cimbru uscat
  • 4 foi de dafin uscate
  • 250 ml supă de vită
  • 500 ml vin roșu (cabernet sauvignon sau merlot)
  • 2-3 linguri de sare
  • Piper negru

Mod de preparare:

  1. Obrăjorii de vită trebuie curățați de membranele mari, grase și tendoanele tari. Asezonează carnea cu 1 linguriță de sare și piper negru.
  2. Încălzește 2 linguri de ulei de măsline într-o oală mare cu bază grea la foc mare. Prăjește jumătate din obrajii de vită pe fiecare parte până se rumenesc frumos. Scoate-i pe o farfurie și repetă cu obrajii rămași.
  3. Redu focul la mediu mare și încălzește restul de 1 lingură de ulei de măsline, apoi adaugă usturoiul și ceapa. Călește timp de 3 minute până ce ceapa devine translucidă.
  4. Adaugă țelina și morcovul, călește încă 3 minute.
  5. Dacă folosești oala sub presiune, gătește la putere mare timp de 1 oră.
  6. Dacă folosești aragazul, toarnă amestecul de ceapă într-o oală, apoi vinul, dă focul mare, adu la fiert și lasă să fiarbă 1 minut. Răzuiește bucățile maro de pe fundul tigăii, astfel încât să se amestece cu vinul.
  7. Adaugă supa de vită, cimbrul și foile de dafin și pune deasupra obrăjorii de vită.
  8. Gătește pe aragaz la foc mic timp de 8.
  9. După ce s-au gătit bine, scoate din oală obrajii de vită, tulpinile de cimbru și foile de dafin.
  10. Amestecă cu un blender lichidul fiert pentru a obține un sos neted. Sosul se va schimba de la o culoare maro închis la o culoare mai deschisă.
  11. Transferă sosul într-o cratiță, fierbe pe aragaz la foc mediu-mare până când sosul capătă o culoare maro mai închisă și se reduce cu aproximativ 1/4 până la 1/3 - aproximativ 10 minute.
  12. Adaugă după gust sare și piper.
  13. Ia oala de pe foc, pune obrajii de vită în sos, acoperă și ține la cald până este gata de servire.​

2. Paste ragu cu obrăjori de vită

Spaghete cu carne de vită
Sursa foto: Unsplash.com

Pentru această rețetă de paste se folosesc obrăjori de vită gătiți după metoda de mai sus. Dacă ai obrăjorii gata preparați, vei mai avea nevoie doar de 15 minute ca să pregătești pastele. Iată cât de ușor este să obții o masă delicioasă!

Ingrediente:

  • 350 g spaghete
  • 2 căni de obrăjori de vită gătiți lent în vin roșu (carnea trebuie mărunțită)
  • 1 cană sos de obraji de vită la fiert lent în vin roșu
  • 1 ceapă albă, tăiată cubulețe
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căni de roșii pasate
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1/2 cană apă
  • 1-2 lingurițe sare (ajustați după gust)
  • Piper negru

Pentru servire:

  • Parmezan proaspăt ras
  • Pătrunjel, tocat mărunt

Mod de preparare:

  1. Pune într-o oală apă cu apă cu sare la fiert.
  2. Adaugă pastele și lasă să fiarbă timp de 6 minute. Pastele ar trebui să fie al dente, deoarece se vor mai fierbe în sos. 
  3. Între timp, încălzește ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-înalt. Adaugă ceapa și usturoiul și călește timp de 3 minute.
  4. Adaugă ingredientele rămase, adu repede la fiert, amestecând din când în când. Ajustează gustul cu sare și piper. Dacă sosul pare prea gros, adaugă un strop din apa în care au fiert pastele.
  5. Transferă pastele direct din oala cu apă clocotită în tigaia cu sosul ragu. Adaugă 1/2 cană de apă în care au fiert pastele pastele și amestecă ușor pastele în sos timp de 1-2 minute. 
  6. Servește cu parmezan proaspăt ras și pătrunjel.

Citește și: Spaghete cu carne de vită și arome orientale, la tine în bucătărie!

3. Tacos cu obrăjori de vită

Mai multe tacos cu carne și mult pătrunjel
Sursa foto: Unsplash.com

Această rețetă de tacos cu obrăjori de vită gătiți lent într-un amestec de condimente mexicane este perfectă pentru orice perioadă a anului.

Ingrediente:

  • 2  1/2 linguri ulei de măsline extravirgin, plus extra pentru stropire
  • 4 obraji de vită, curățați de tendoane
  • 2 cepe roșii (1½ tăiate cubulețe, restul feliate fin)
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură semințe de coriandru, zdrobite
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 ardei iute chipotle în sos adobo, tocat mărunt, plus 2 linguri sos
  • 1 cutie de 400 g roșii zdrobite
  • 1 lingură oțet de vin roșu
  • 1 lingură zahăr tos
  • Sare și piper
  • Iaurt simplu sau smântână, de servit
  • 8 foi mici de tortilla
  • 1 avocado, feliat

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 160°C.
  2. Încălzește jumătate din uleiul de măsline într-o tigaie cu bază grea la foc mediu-mare. Condimentează obrajii de vită cu sare și piper și călește-i 1-2 minute pe fiecare parte până se rumenesc. Scoate-i apoi din tigaie.
  3. În tigaie se adaugă încă o lingură de ulei, apoi ceapa, usturoiul și se condimentează cu sare. Redu focul la mediu și gătește, amestecând regulat, timp de 6-8 minute, până se înmoaie și se caramelizează ușor.
  4. Adaugă condimentele și oregano și gătește încă 1 minut înainte de a adăuga sosul chipotle adobo. Adaugă roșia și gătește timp de 5 minute.
  5. Pune obrajii de vită în tigaie și adaugă 500 ml de apă. Acoperă cu un capac și transferă la cuptor pentru a găti timp de 2-2 1/2 ore până când obrăjorii sunt fragezi. Dacă nu se destramă ușor, mai gătește puțin.
  6. Între timp, pune ceapa tăiată felii într-un bol cu oțet, zahăr și un praf de sare. Lasă la macerat. 
  7. Scoate carnea de vită din sos și taie obrajii de vită cu două furculițe înainte de a-i pune înapoi în sos.
  8. Încinge o tigaie la foc mediu și încălzește foile de tortilla timp de un minut pe fiecare parte.
  9. Pune pe tortilla obrăjorii de vită, un pic de iaurt sau smântână, ceapă murată și avocado.

4. Obraji de vită cu bulgur, pâine și sos de hamsii

Carne și salata de bulgur în farfurie
Sursa foto: iStock.com

Pentru o cină mai deosebită, poți prepara această rețetă delicioasă cu obraji de vită și salată de bulgur. 

Ingrediente:

  • 80 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 morcov, tocat fin
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 crenguță de cimbru
  • 4 obraji de vită tăiați
  • 1 lingură făină simplă
  • 350 ml bere neagră
  • 100 ml vin roșu
  • 100 g sos de roșii

Ingrediente salata de bulgur:

  • 150 g bulgur
  • 1 castravete libanez, cu semințe îndepărtate, tăiat mărunt
  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri oțet de vin roșu

Ingrediente pâine și sos de hamsii:

  • 125 ml supă de pui
  • 30 g pâine albă veche de o zi, tăiată grosier în bucăți 
  • 3 file de hamsii
  • 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 140C. Încinge jumătate din ulei într-o caserolă la foc mediu, adaugă ceapa, morcovul, usturoiul și cimbrul și amestecă din când în când, până ce ceapa este fragedă ( în jur de 8-10 minute). Transferă apoi legumele și cimbrul într-un bol și lasă deoparte.
  2. Încălzește uleiul rămas în tigaie, adaugă obrajii de vită și călește, întorcându-i pe fiecare parte, până se rumenesc (3-4 minute). Scoate obrăjorii pe o farfurie.
  3. Adaugă în tigaie făina, amestecă din când în când până când devine nisipoasă (1-2 minute), adaugă bere, vinul și sosul de roșii, apoi pune legumele, cimbrul și carnea de vită. Adaugă suficientă apă cât să acoperi tot conținutul.
  4. Acoperă cu folie, străpunge folia cu un cuțit ascuțit și fierbe până când obrăjorii de vită devin fragezi. (aproximativ 4 ore).
  5. Între timp, pregătește salata de bulgur. Pentru acest lucru, fierbe bulgurul într-o cratiță cu apă clocotită și sare, la foc mediu-mare, până se înmoaie (2-3 minute).Apoi scurge bine și întinde pe o tavă ca să se răcească.
  6. Amestecă într-un castron bulgurul cu castraveți, ulei și oțet, condimentează după gust și lasă deoparte.
  7. Amestecă pâinea, hamsiile, supa de pui și uleiul de măsline într-o cratiță mică, la foc mic, până când pâinea este foarte moale (2-3 minute).
  8. Ia de pe foc, amestecă cu un blender de mână și asezonează după gust.
  9. Servește sosul de hamsii cald cu obrajii de vită și salata bulgur.​

5. Plăcintă cu umplutură de obrăjori de vită

Plăcintă cu carne de vită
Sursa foto: iStock.com

Această rețetă conține o combinație de arome și texturi care îți vor satisface toate simțurile. Plăcinta crocantă și umplutura moale și deosebit de gustoasă va deveni unul din preparatele tale preferate.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 6 obrăjori de vită, tăiați
  • 30 ml ulei de măsline
  • 18 cepe mici cippoline, tăiate la jumătate
  • 2 tulpini de țelină, tăiate cubulețe
  • 1 morcov, tăiat cubulețe
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 150 g jambon crud-uscat (speck), tăiat cubulețe
  • 500 ml supă de vită
  • 375 ml bere bruna (stout)
  • 30 ml sos Worcestershire
  • 10 crenguțe de cimbru
  • 3 frunze de dafin proaspete
  • 40 g făină simplă
  • 1 ou, bătut ușor cu 1 lingură de lapte

Ingrediente pentru aluatul de plăcintă:

  • 330 g unt moale
  • 1 ceapă albă mică, feliată subțire
  • 2 linguri frunze de cimbru
  • 2 ouă
  • 40 ml lapte
  • 500 g făină simplă

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 150C. Pudrează obrăjorii de vită cu puțină făină, scuturând ușor pentru a îndepărta excesul.
  2. Încălzește ulei într-o tigaie mare la foc mediu-mare, adaugă carnea și gătește 4-5 minute pe fiecare parte sau până când se rumenește. Scoate apoi carnea din tigaie.
  3. Adaugă ceapa, țelina, morcovul, usturoiul și jambonul crud-uscat și gătește timp de 4-5 minute sau până când legumele sunt fragede.
  4. Adaugă supa de vită, berea și sosul Worcestershire, adu la fierbere, și asezonează după gust cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
  5. Adaugă cimbru și foi de dafin, pune carnea de vită în sos, acoperită cu folie și gătește timp de 5 ore sau până când obrăjorii se desfac foarte ușor.
  6. Pentru plăcintă, topește 30 g unt într-o cratiță mică la foc mediu, adaugă ceapa și gătește timp de 7-8 minute, amestecând din când în când, până când se înmoaie.
  7. Amestecă cu un blender de mână până se omogenizează, apoi lasă să se răcească complet.
  8. Combină sosul de untul cu cimbru și 2 lingurițe de sare de mare în vasul unui mixer electric și bate bine, apoi adaugă ouăle și laptele. Bate până se combină.
  9. Adaugă făina, mai bate până se omogenizează, apoi răstoarnă pe o suprafață de lucru ușor făinată. Formează un disc, înfășoară-l în folie de plastic și pune-l la frigider pentru 2 ore.
  10. Scoate carnea de vită din lichidul de fiert și, folosind 2 furculițe, mărunțește grosier.
  11. Strecoară lichidul într-o cratiță, apoi adaugă legumele strecurate peste carnea de vită.
  12. Fierbe lichidul strecurat la foc mediu-mare timp de 15 minute sau până când se reduce la 2 căni.
  13. Pune făina într-un castron mic, adaugă suficient lichid pentru a face o pastă subțire, netedă, apoi adaugă în lichidul care fierbe și gătește, amestecând continuu, 4-5 minute sau până când este netedă și groasă.
  14. Asezonează după gust, toarnă peste amestecul de carne de vită și amestecă pentru a combina. Lasă la răcit la temperatura camerei.
  15. Preîncălzește cuptorul la 180C.
  16. Rulează jumătate din aluat până la o grosime de 3 mm pe o suprafață tapetată cu făină și fă 6 forme rotunde de dimensiunea unei farfurii medii.
  17. Unge cu unt 6 tăvi rotunde de dimensiunea farfuriei medii și pune bucățile de aluat. Taie marginile cu un cuțit astfel încât să se potrivească perfect pe tăvi, apoi toarnă amestecul de obrăjori de vită în tigăi.
  18. Unge marginile aluatului cu ou.
  19. Rulează aluatul rămas la 3 mm grosime și formează restul de 6 forme rotunde. Adaugă aluatul peste amestecul de carne de vită, apăsând pentru a sigila marginile. Taie cu un cuțit mic excesul de aluat.
  20. Folosind o furculiță, apasă ferm în jurul marginilor și unge plăcintele cu ouă.
  21. Coace timp de 20-25 de minute sau până când aluatul devine auriu.
  22. Servește cât este cald.

Așadar, obrăjorii de vită sunt o alegere culinară excelentă atunci când vrei să-ți impresionezi musafirii cu un preparat delicios. Inspiră-te din rețetele noastre și vei obține un prânz savuros, aromat și fraged. 

Citește și: Mâncărică de vită cu legume: o tocăniță italiană delicioasă

Surse foto: Unsplash.com, iStock.com

Surse articol: Recipes.co.nzRecipetineats.comMyfoodbook.com.auGourmettraveller.com.au

Articolul urmator
Supa de sfeclă roșie: 3 rețete pentru un microbiom echilibrat
Supa de sfeclă roșie: 3 rețete pentru un microbiom echilibrat
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.