Pufoase, fragede, delicioase: cea mai simplă rețetă de alivenci moldovenești
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
- Calorii:
- 400
Caracteristici
Cunoscute sub mai multe denumiri, printre care „mălai dulce” sau „plăcinta ciobanului”, alivencile moldovenești sunt, de fapt, niște plăcinte cu brânză și mălai și sunt absolut deliciose. Alivencile preparate după rețeta tradițională moldovenească sunt pufoase, fragede și nemaipomenit de gustoase. Pot fi dulci sau sărate, în funcție de preferințele fiecăruia, și se fac foarte ușor. Iată mai jos ingredientele și modul de preparare!
Ingrediente (pentru o tavă de alivenci moldovenești):
- 500 ml de lapte gras
- 200 g de zahăr (în cazul în care vrei alivenci dulci)
- 600 g de brânză proaspătă mărunțită (caș, urdă, telemea, brânză de vaci)
- 6 ouă
- 100 g de mălai
- sare, după gust
- 100 g de unt
- 150 g de smântână sau iaurt
- 1 linguriță de făină albă
- vanilie (dacă vrei alivenci dulci)
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare:
- Pune laptele la fiert într-o oală, alături de un vârf de sare, trei sferturi din unt și toată cantitatea de zahăr.
- Când începe să fiarbă laptele, adaugă mălaiul (în ploaie, ca la mămăligă) și amestecă bine. Adaugă coaja de lămâie, vanilia și făina, amestecând foarte bine în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe. Lasă să fiarbă timp de 5 minute până se formează o mămăligă moale.
- Ia mămăliga de pe foc și adaugă brânza mărunțită cu furculița sau dată prin răzătoare, apoi amestecă bine și adaugă smântâna și ouăle.
- Pune într-o tavă o folie de copt și toarnă compoziția. Poți adăuga acum și restul de unt care ți-a rămas și introdu tava în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade Celsius. Lasă la copt timp de 45-50 de minute, până se rumenește bine.
- După ce se răcesc alivencile moldovenești, taie-le felii și servește-le cu puțină smântână deasupra.
Surse foto: Unsplash