3 idei pentru o cina de post gustoasa si rapida
- Dificultate:
- Rețete ușoare
Cuprins
Caracteristici
Mancarurile fara carne pot deveni o reala bataie de cap, mai ales daca ai epuizat deja toate variantele de retete pe care le-ai putea gati rapid. Si cum suntem inca in perioada Postului Craciunului, deci preparatele de origine animala nu pot face parte din meniul zilnic, ne-am gandit sa iti punem la dispozitie cateva retete simple si rapide pentru o cina de post savuroasa. Mai mult decat atat, unele dintre acestea vor suplini portia de proteine necesare organismului, pe care le vei pierde in timpul postului.
Asadar, odata ce ai decis sa elimini carnea si alte produse de origine animala din meniurile pe care le pregatesti, va fi necesar sa cauti acele ingrediente care pot cu usurinta sa le inlocuiasca, precum ciupercile, vinetele, soia ori tofu. Nu doar ca preparatele pe care le vei gati vor fi mai savuroase, ci vor fi cu adevarat sanatoase si vor fi metoda ideala pentru detoxifiere.
Iata trei idei pentru o cina de post gustoasa si rapida!
Legume cu tofu la tigaie
Ce ingrediente iti vor trebui:
- 300 g de tofu (branza de soia);
- 2 cani de fasole verde;
- jumatate de cana de morcov;
- jumatate de cana de ardei rosu;
- 2 lingurite de ulei de susan;
- 3 lingurite de seminte de susan;
- 2 linguri de sos de soia.
Cum se prepara:
Incepe prin a taia morcovul si ardeiul rosu in fasii subtiri. Spala tofu, pentru a scapa de excesul de sare, si usuca-l cu un prosop de bucatarie, apoi taie-l cubulete. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si asaza bucatile de tofu intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru a preveni lipirea acestora. Lasa tava la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute, timp in care va trebui sa intorci tofu pe cealalta parte, altfel risti ca acesta sa se arda. Odata ce a capatat o nuanta aurie, scoate tava cu tofu din cuptor si lasa sa se raceasca.
Mai apoi, pune uleiul de susan intr-o tigaie, la foc mediu, iar cand aceasta s-a incins adauga fasolea verde, ardeiul rosu si morcovul si amesteca-le pe toate pentru cateva minute. Peste ingredientele din tigaie adauga putin sos de soia pentru a le face sa se patrunda mai repede. Adauga bucatelele de tofu cand legumele s-au inmuiat si amesteca pentru 5-10 minute. Ideal pentru o cina de post, acest preparat poate fi servit pe pat de orez, pentru mai multa consistenta.
Rosii umplute cu fasole si porumb
Ce ingrediente iti vor trebui:
- 4 rosii de dimensiuni medii;
- 2 lingurite de ulei de masline;
- 3 cani de boabe de porumb
- 2 fire de praz;
- jumatate de ardei iute;
- o cana de fasole neagra;
- o cana de pesmet;
- o lingurita de suc de lamaie.
Cum se prepara:
O reteta ideala pentru cina de post este cea de rosii umplute, un preparat consistent si usor de pregatit, pentru care va fi necesar sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade. Apoi, spala si taie capetele rosiilor, dupa care scoate pulpa cu ajutorul unei lingurite. Intr-o cratita de dimensiuni medii se incinge uleiul de masline, dupa care se adauga boabele de porumb si prazul taiat fasii, care se lasa pe foc aproximativ trei minute, pana cand capata o textura crocanta. Transfera continutul cratitei intr-un bol de dimensiuni medii si adauga ardeiul iute maruntit, boabele de fasole neagra (fierte in prealabil), pesmetul si sucul de lamaie. Peste toate acestea adauga sare si piper, dupa gust. De asemenea, in aceeasi compozitie, amesteca pulpa rosiilor, taiata marunt.
Tapeteaza o tava cu putin ulei de masline si, cu ajutorul unei lingurite, incepe sa umpli rosiile cu delicioasa compozitie din bol. Rosiile se pot asezona cu putin tofu ras si pesmet pentru a lega compozitia. Odata ce rosiile au fost puse in tava, aceasta se acopera cu o folie de aluminiu si va fi lasata la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute.
Prasorizo - orez cu fasii de praz
Ce ingrediente iti vor trebui:
- o jumatate de ceapa;
- o lingurita de ulei de masline;
- 3 catei de usturoi;
- 3 fire de ceapa verde;
- un fir de praz;
- 150 g de orez cu bob lung;
- 750 g de supa de legume;
- jumatate de lingurita de oregano uscat;
- 3 lingurite de patrunjel proaspat;
- o lingurita de sare;
- o lingurita de piper.
Cum se prepara:
Intr-o tigaie de dimensiuni mari incalzeste uleiul si adauga ceapa, prazul, usturoiul si ceapa verde, toate maruntite fin. Lasa-le pe foc pentru cinci minute, pana cand capata o nuanta aramie, si acopera cu un capac. Cand legumele s-au patruns, adauga orezul si mai lasa tigaia pe foc pentru inca 2-3 minute. In aceeasi cratita adauga supa de legume si praful de oregano si amesteca-le pe toate foarte bine. Compozitia trebuie sa ramana pe foc pana cand orezul este fiert. Daca supa de legume scade foarte mult, iar orezul nu este complet fiert, completeaza cu putina apa calda. Aceasta cina de post se poate servi cu bucatele de masline sau rosii cherry. Pentru mai multa savoare, poti presara deasupra patrunjel proaspat maruntit.
Tu ce reteta pentru o cina de post delicioasa te gandesti sa incerci?
Sursa foto: minimalistbaker.com, marthastewart.com, amuse-your-bouche.com, theguardian.com