Reteta traditionala de caltabosi, asa cum ii facea bunica

Reteta traditionala de caltabosi, asa cum ii facea bunica
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 22.12.2015

Cuprins

Cand spui "caltabosi", imediat iti zboara gandul la sarbatorile de iarna pentru ca, pe buna dreptate, doar atunci te delectezi cu asemenea bunatati traditionale. Daca in mod obisnuit nu mananci asemenea delicii romanesti, acum este momentul sa te pregatesti sa le pui pe masa. Dar de ce sa le cumperi din magazin cand poti sa inveti chiar tu sa faci aceste preparate traditionale? Te asiguram ca vei fi tare mandra de tine si de realizarea ta!

Afla reteta pentru caltabosi, asa cum mancai numai la tara, cand erai mica!

Reteta delicioasa de caltabosi

Cati romani, oare, mai pun pe masa exact preparatele traditionale, care erau savurate cu placere de stramosii nostri? A venit vremea sa ne mai intoarcem si la traditiile noastre si sa le lasam pe ale altora deoparte. Ai aflat cum sa faci toba de casa, la capitolul sarmale sigur nu trebuie sa iti dam lectii, asa ca hai sa descoperi cum se prepara caltabosii, care ar putea fi piesa de rezistenta la aperitiv, cand luati masa de sarbatori. 

Ingrediente:

- 1 kg de maruntaie (inima, plaman, splina);

- carne de la gatul porcului;

- 500 g orez;

- sare, piper, ienibahar, maghiran, ceapa prajita.

Mod de preparare:

1. Se fierb bine inima, plamanul, splina si carnea de la gat, apoi se lasa la racit pe o tava. Apa de la maruntaie se pastreaza pentru mai tarziu.

2. Dupa ce se racesc, se trec prin tocator sau se maruntesc cu un satar.

3. Se fierbe orezul potrivit (sa nu fie fiert prea mult), apoi se scurge si se spala cu apa rece. 

4. Se adauga orezul la carnea tocata si apoi se pun si condimentele de mai sus, dupa gust. Se amesteca totul foarte bine, astfel incat sa se obtina o compozitie omogena. 

5. Se umple caltabosul cu mixul respectiv, apoi se lasa la fiert inabusit, timp de 10-15 minute, in zeama in care au fiert maruntaiele. 

Caltabosii pot fi serviti calzi sau lasati la racit si apoi prajiti in untura. Poti sa ii prepari si cu sange, ca in reteta de toba. 

Noi iti propunem sa incerci aceasta reteta de caltabosi si cu siguranta vei atrage toate laudele la masa de Craciun. 

Vezi si
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Marţi, 22.12.2015
Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce fel de bunică vei fi?
Ce fel de bunică vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.06.2024
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024

Ne găsești pe