Cozonacul de casa, sufletul Craciunului

Cozonacul de casa, sufletul Craciunului
Viorica Ghinea, redactor
Vineri, 28.11.2014

Cuprins

Nu exista niciun desert care sa egaleze mirosul fermecator al unui cozonac de casa, unul dintre cele mai iubite preparate traditionale pregatite de Craciun. Pufos, aromat si gustos, cozonacul preparat dupa retetele clasice nu lipseste niciodata de pe mesele festive. Asadar, ar trebui sa ai pe lista ta o reteta cu care sa nu dai gres niciodata.

Timp de pregatire: 30-40 de minute
Timp de gatire: 40-45 de minute
Timp de asteptare:
aproximativ 90 de minute
Timp total: aproximativ 3 ore
Metoda de preparare: coacere
Dificultatea retetei: medie

cozonac de casa

Ingrediente pentru cozonacul de casa

Pentru aluat:

- 1 kg de faina;

- 50 g de drojdie;

- 250 g de zahar;

- 500 ml de lapte;

- 3 oua;

- un praf de sare;

- ulei;

- coaja de portocala sau de lamaie (rasa);

- doua plicuri de zahar vanilat;

- esenta de vanilie sau de rom;

Pentru umplutura:

- 100 ml de lapte;

- nuca macinata;

- doua linguri de cacao;

- 100 g de zahar;

- esenta de rom sau de vanilie;

- se pot folosi si stafide sau rahat (in functie de preferinte).

Iata cum poti sa prepari un cozonac de casa!

Pentru inceput, amesteca drojdia cu putin lapte din cantitatea pregatita si aproximativ un sfert din cantitatea de zahar. Asteapta sa se dizolve drojdia, apoi adauga faina pana se formeaza o pasta cremoasa. Pune compozitia la dospit timp de jumatate de ora, de preferat intr-un loc cald pentru ca rezultatul sa fie cel dorit.

Intre timp, bate ouale cu zaharul tos ramas pentru aluat si cu pliculetele de zahar vanilat. Pune si faina ramasa intr-un recipient unde sa poti face miscarile de framantare si presara un praf de sare. Verifica daca a crescut compozitia cu drojdie, apoi vars-o peste faina alaturi de ouale batute si coaja rasa de lamaie. Framanta aluatul pana se omogenizeaza, timp in care trebuie sa torni lapte caldut. Dupa ce aluatul nu se mai lipeste de mana, adauga treptat si uleiul usor caldut (de preferat). Framanta inca 10-15 minute, acopera vasul si lasa compozitia sa isi mareasca volumul. In acest timp poti sa pregatesti si umplutura pentru cozonacul de casa. Amesteca nuca macinata cu cacaua, laptele, zaharul si aromele dorite pana obtii consistenta unei creme.

Dupa ce a crescut aluatul, il imparti in doua, intinzi fiecare jumatate cu un sucitor si adaugi umplutura preparata. Nu uita ca poti sa adaugi si alte ingrediente in ea. Ruleaza aluatul cu umplutura in interior si asaza cozonacii in tavile unse din timp cu ulei sau unt. Lasa aluatul sa creasca in tavi, apoi introdu recipientele in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, nu inainte de a unge cozonacii cu ou si de a presara zahar tos pe deasupra. Asteapta sa se rumeneasca la suprafata si fa testul cu scobitoarea pentru a vedea daca s-au copt. Lasa cozonacii la racit, apoi depoziteaza-i cu atentie pana la servire. Taie dupa preferinte si aranjeaza feliile pe un platou festiv pregatit special pentru Craciun.

Craciunul nu ar mai fi la fel fara un cozonac de casa preparat cu dragoste. Savureaza alaturi de cei dragi una dintre cele mai bune retete traditionale!

 

Vezi si
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 28.11.2014
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Raluca Margean | Vineri, 28.11.2014
Articolul urmator »
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.01.2024
Incepe quiz
Ce spirit al Crăciunului ești?
Ce spirit al Crăciunului ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Rețeta de cozonac care se desface fâșii
Raluca Margean | Vineri, 17.11.2023
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024

Ne găsești pe