Nimic mai bun decat o mancare specific romaneasca: sarmale in foi de varza

Dificultate:
Rețete deosebite
Nimic mai bun decat o mancare specific romaneasca: sarmale in foi de varza
Ana Maria Stroe
De Ana Maria Stroe
Vineri, 23.04.2010

Cuprins

Caracteristici

Ai observat ca cel mai apreciat lucru romanesc este, aproape intotdeauna, mancarea traditionala? Nu numai cei care vin din afara, dar chiar si romanii recunoasc faptul ca, mancarea noastra este printre cele mai bune din lume. De aceea, m-am gandit astazi sa iti porpun o reteta de care vei avea nevoie macar o data pe an, la una dintre marile sarbatori crestine: sarmale in foi de varza murata. Foarte bine este daca ai obiceiul sa pui chiar tu varza la murat. Daca nu, intodeauna vei gasi in comert varza murata. Haide sa preparam impreuna sarmale din varza murata.

Sarmale din carne amestecata si varza murata

Un lucru iti pot spune cu certitudine. Niciodata nu vei reusi sa prepari doar cateva sarmale in foi de varza, intotdeauna cantitatea va fi una mai mare. De aceea vei avea nevoie de o cantitatea mai mare de carne.

 Ingrediente:
500 gr carne de porc
500 gr carne de vita
2 verze mari murate
Sare, piper boabe, cimbru
2 cepe medii
O cana orez
O legatura patrunjel
Foi de dafin
3 linguri de bulion
5-6 bucati de sunculita afumata
 
Sarmale varza

Un lucru foarte important este ca la inceput sa speli varza cu apa. Astfel, varza va ramane doar atat cat trebuie de acra si nu va strica gustul sarmalelor. Dupa ce ai spalat varza, alege foile care iti permit sa le impachetezi in sarmale. Ai grija ca foile sa fie intregi, sa nu aiba gauri. Ce ramane din varza toaca marunt pentru ca vei avea nevoie.

Pregateste acum carnea. Taie carnea in bucati mai mici pe care sa le dai prin masina de tocat. Cand ai terminat toata carnea, pune-o intr-un castron mare si amestec-o. Este mult mai bine daca faci sarmalele cu varza din carne de porc si carne de vita, decat dintr-un singur tip de carne. Adauga apoi orezul, ceapa tocata marunt, sare, piper, cimbru si, daca doresti, poti adauga si un ou. Amesteca foarte bine toata compozitia si incepi sa impachetezi sarmalele.

Sarmale in foi de varza cu smantana si mamaliguta

Dupa ce ai impachetat toate sarmalele, incepi sa le asezi in cratita. Alege o cratita lata si pune putin ulei pe fund. Pune apoi un strat de varza tocata si bucatile de sunculita afumata. Aseaza apoi toate sarmalele, fara sa uti ca, din cand in cand, sa mai strecori si putina varza tocata. Cand ai terminat cu sarmalele, pune deasupra doua foi de varza intregi, astfel incat sa acoperi toata suprafata. Toarna apa cat sa depaseasca putin nivelul sarmalelor si cateva linguri de bulion sau suc de rosii. Da sarmalele la cuptor, verificand din cand in cand daca este cazul sa mai completezi apa.

Partea cea mai frumoasa este, bineinteles, momentul in care te vei bucura de munca ta. Delecteaza-te asadar cu sarmale in foi de varza murata pe care le vei servi cu smantana si mamaliguta calda. Nicio mancare nu poate defini traditia romaneasca mai bine decat sarmale din varza. Nu uita obiceiurile neamului si bucura-te de ele ori de cate ori ai ocazia.

Sarmale in foi de varza
Articolul urmator »
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Raluca Margean | Miercuri, 06.03.2024
Incepe quiz
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?
Ce melodie romaneasca se potriveste stilului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (13)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Raluca Margean | Marţi, 30.01.2024
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.07.2024
c3zara
30 septembrie 2012 13:01

preferatele mele! :)

danyela lucia (anonim)
21 martie 2011 21:09

oooooo....sarmalele sunt preferatele mele!!! le ador! sunt gustoase si poti manca numai sarmale este o mancare care contine tot.......

Ne găsești pe