Nimic mai bun decat o mancare specific romaneasca: sarmale in foi de varza
- Dificultate:
- Rețete deosebite
Cuprins
Caracteristici
- Rețete culinare
- Prânz
- Cină
- Rețete românești
Ai observat ca cel mai apreciat lucru romanesc este, aproape intotdeauna, mancarea traditionala? Nu numai cei care vin din afara, dar chiar si romanii recunoasc faptul ca, mancarea noastra este printre cele mai bune din lume. De aceea, m-am gandit astazi sa iti porpun o reteta de care vei avea nevoie macar o data pe an, la una dintre marile sarbatori crestine: sarmale in foi de varza murata. Foarte bine este daca ai obiceiul sa pui chiar tu varza la murat. Daca nu, intodeauna vei gasi in comert varza murata. Haide sa preparam impreuna sarmale din varza murata.
Sarmale din carne amestecata si varza murata
Un lucru iti pot spune cu certitudine. Niciodata nu vei reusi sa prepari doar cateva sarmale in foi de varza, intotdeauna cantitatea va fi una mai mare. De aceea vei avea nevoie de o cantitatea mai mare de carne.
Ingrediente: 500 gr carne de porc 500 gr carne de vita 2 verze mari murate Sare, piper boabe, cimbru 2 cepe medii O cana orez O legatura patrunjel Foi de dafin 3 linguri de bulion 5-6 bucati de sunculita afumata |
Un lucru foarte important este ca la inceput sa speli varza cu apa. Astfel, varza va ramane doar atat cat trebuie de acra si nu va strica gustul sarmalelor. Dupa ce ai spalat varza, alege foile care iti permit sa le impachetezi in sarmale. Ai grija ca foile sa fie intregi, sa nu aiba gauri. Ce ramane din varza toaca marunt pentru ca vei avea nevoie.
Pregateste acum carnea. Taie carnea in bucati mai mici pe care sa le dai prin masina de tocat. Cand ai terminat toata carnea, pune-o intr-un castron mare si amestec-o. Este mult mai bine daca faci sarmalele cu varza din carne de porc si carne de vita, decat dintr-un singur tip de carne. Adauga apoi orezul, ceapa tocata marunt, sare, piper, cimbru si, daca doresti, poti adauga si un ou. Amesteca foarte bine toata compozitia si incepi sa impachetezi sarmalele.
Sarmale in foi de varza cu smantana si mamaliguta
Dupa ce ai impachetat toate sarmalele, incepi sa le asezi in cratita. Alege o cratita lata si pune putin ulei pe fund. Pune apoi un strat de varza tocata si bucatile de sunculita afumata. Aseaza apoi toate sarmalele, fara sa uti ca, din cand in cand, sa mai strecori si putina varza tocata. Cand ai terminat cu sarmalele, pune deasupra doua foi de varza intregi, astfel incat sa acoperi toata suprafata. Toarna apa cat sa depaseasca putin nivelul sarmalelor si cateva linguri de bulion sau suc de rosii. Da sarmalele la cuptor, verificand din cand in cand daca este cazul sa mai completezi apa.
Partea cea mai frumoasa este, bineinteles, momentul in care te vei bucura de munca ta. Delecteaza-te asadar cu sarmale in foi de varza murata pe care le vei servi cu smantana si mamaliguta calda. Nicio mancare nu poate defini traditia romaneasca mai bine decat sarmale din varza. Nu uita obiceiurile neamului si bucura-te de ele ori de cate ori ai ocazia.