Rețete delicioase
Înapoi la

Ce este kombucha: beneficii și proprietăți

Ce este kombucha: beneficii și proprietăți

Redactor Raluca Margean

Supranumită „elixirul nemuririi”, kombucha este o băutură miraculoasă, despre care se spune că are nenumărate beneficii pentru sănătate. Obținută din ceai negru sau verde, zahăr, bacterii „bune” și drojdie, kombucha este intens promovată ca fiind un remediu pentru îmbunătățirea digestiei și diabetului, întărirea sistemului imunitar, reducerea tensiunii arteriale și detoxifiant natural. Află din acest articol cât de bună este, de fapt, kombucha pentru sănătate, dar și care sunt riscurile consumului acestei băuturi!

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
100
Ce este kombucha: beneficii și proprietăți

Caracteristici

Ce este kombucha?

Kombucha este băutură gazoasă, fermentată, obținută din ceai verde sau negru îndulcit și o cultură specifică de bacterii bune și drojdie, cunoscută sub numele de „scoby”(cultură simbiotică a bacteriilor și drojdiilor). Bacteriile și drojdiile din scoby transformă zahărul în etanol și acid acetic, oferind gustul dulce-acrișor distinctiv al kombucha.

Ingredientele din kombucha sunt combinate, iar amestecul este lăsat să fermenteze timp de o săptămână sau chiar mai mult, formându-se în acest timp bacterii și acizi, precum și o cantitate mică de alcool.

Bacteriile kombucha includ bacterii de acid lactic, care pot funcționa ca un probiotic. De asemenea, Kombucha conține un complex de vitamine B, inclusiv tiamină și niacină.

Valoarea nutrițională a unei porții de 240 ml de kombucha este următoarea:

  • 29 kcal
  • 0 g grăsimi
  • 10 mg sodiu
  • 8 g carbohidrați
  • 8 g zahăr
  • 0 g fibre

Contribuțiile nutriționale variază de la un produs la altul.

Beneficiile pe care le are kombucha

Deși există puține dovezi științifice referitoare la beneficiile kombucha, susținătorii acestei băuturi spun că printre proprietățile sale se regăsesc următoarele:

1. Îmbunătățirea digestiei

Ca alte alimente fermentate (iaurt, varza murată sau chefir), kombucha conține microorganisme vii care au o funcție probiotică. În anumite concentrații, aceste bacterii probiotice pot ajuta la echilibrarea nivelului de bacterii din intestin și la îmbunătățirea digestiei.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă kombucha conține cantități adecvate din aceste bacterii benefice. De asemenea, cantitățile și tulpinile de microbi probiotici variază în funcție de diferiți factori, inclusiv de modul în care se face kombucha și de timpul de fermentație al acesteia.

2. Conține antioxidanți

Ceaiul verde este bogat într-un grup de antioxidanți numiți polifenoli, care au proprietatea de a reduce inflamația, cauza principală a multor boli și afecțiuni. Procesul de fermentație crește cantitatea de polifenoli, sporind astfel protecția împotriva deteriorării celulelor.

Cu toate acestea, există o serie de variabile care pot influența beneficiile antioxidante ale kombucha, inclusiv ceaiul din care a fost făcut și timpul de fermentație.

3. Poate avea efecte antimicrobiene

În urma fermentației se produce acidul acetic. Acest acid, împreună cu alți compuși găsiți în ceaiul verde și negru, pot suprima creșterea bacteriilor dăunătoare, ajutând în același timp la dezvoltarea unor tulpini benefice.

4. Poate susține sănătatea inimii

Unele studii efectuate pe animale au sugerat faptul că băutura miraculoasă kombucha ajută la reglarea zahărului în sânge. Îmbunătățirea gestionării colesterolului în combinație cu polifenolii din ceai pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Totuși, până în prezent nu s-au efectuat studii pe oameni care să confirme acest beneficiu al kombucha asupra sănătății inimii.

Borcan de kombucha făcut în casă
Sursa foto: iStock.com

Cum faci acasă ceai de kombucha?

Ingredientele de care ai nevoie pentru kombucha sunt:

  • Apă
  • Ceai negru sau verde
  • Zahăr
  • SCOBY (cultură simbiotică a bacteriilor și drojdiei)

Aceste ingrediente trebuie amestecate și puse într-un recipient ermetic. Amestecul se lasă o săptămână sau mai mult pentru a fermenta.

Pentru a prepara kombucha astfel încât să te bucuri de beneficiile sale, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

1. Folosește apă fără clor. Clorul poate avea un efect negativ asupra microbilor pe care vrei să-i înmulțești, astfel că este bine să nu folosești apă de la robinet. Aceasta conține clor, care nu poate fi îndepărtat de un filtru de apă obișnuit. Dacă, totuși, folosești apă de la robinet, aceasta trebuie să fie fiartă și răcită sau lăsată într-un vas peste noapte, astfel încât clorul să se poată disipa în mod natural.

2. Cel mai bun pentru kombucha este ceaiul negru. Acesta conține nutrienții care îi plac lui SCOBY, deci este bine să-l folosești. Unele persoane utilizează o combinație de ceaiuri, de exemplu, jumătate negru și jumătate verde sau alb. Se pot folosi fie pliculețe de ceai, fie ceai vrac, dar se recomandă evitarea ceaiului cu uleiuri adăugate.

De asemenea, în combinația de ceaiuri poți folosi și ceai de rooibos, mușețel, rădăcină de cicoare, hibiscus, urzică, frunze de zmeură sau yerba mate, dar ceaiul negru trebuie să fie un sfert din conținutul de ceai.

4. Folosește zahăr normal, nu înlocuitori. Zahărul normal este cel mai bun pentru procesul de fermentație. Înlocuitorii de zahăr nu vor funcționa, deoarece aceștia hrănesc bacteriile sau drojdia, iar mierea nu trebuie folosită, pentru că va introduce diferite celule de drojdie și bacterii.  

Scoby de kombucha
Sursa foto: iStock.com

5. SCOBY trebuie să fie proaspăt și dintr-o sursă bună. El nu trebuie să fi fost uscat înainte sau păstrat la frigider. Dimensiunea nu trebuie să fie prea exactă, în general se folosește o bucată mică pentru un lot mic, una medie pentru un lot mediu. Forma nu este importantă, deoarece un nou scoby se va forma în partea de sus a vasului. SCOBY cumpărat ar trebui să aibă și puțin lichid, care va fi adăugat la primul lot. Acest lichid este foarte important, deoarece conține nu numai o cantitate mare de bacterii și drojdie, ci și o mulțime de acid care ajută la crearea mediului potrivit pentru următorul lot.

Riscurile consumului de kombucha

Chiar dacă se consideră că băutura kombucha are multe beneficii, experții spun că există anumite riscuri de consum pentru anumite persoane.

Prepararea acestei băuturi implică dezvoltarea unor bacterii considerate probiotice. Totuși, dacă kombucha nu se prepară în mod corespunzător, pot crește bacterii dăunătoare sau mucegai. De-a lungul timpului, au fost raportate mai multe cazuri de boală și chiar deces la persoanele care au băut kombucha.

Problemele care pot apărea includ:

  • Afecțiuni hepatice
  • Acidoză lactică (o acumulare de acid lactic în organism)
  • Reacții alergice
  • Greață

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii recomandă prepararea kombucha în recipiente din sticlă, oțel inoxidabil sau plastic. De asemenea, este important să păstrezi o igienă sanitară corespunzătoare, inclusiv echipament dezinfectat și mâini spălate.

Chiar dacă beneficiile kombucha sunt tentante, este important să nu consumi această băutură dacă ai deja un sistem imunitar compromis sau dacă iei orice medicamente care sunt sensibile la nivelul pH-ului stomacului. De asemenea, trebuie să fii prudentă dacă ai diabet, ești sensibilă la cofeină și alcool.

Așadar, deși kombucha este intens promovată pentru beneficiile sale asupra sănătății, sunt necesare mai multe studii care să confirme efectele pozitive ale acestei băuturi. Proprietățile kombucha depind de modul în care acest ceai deosebit este preparat.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.com Verywellfit.com Bbcgoodfood.com

Articolul urmator
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Mascarpone: beneficii și mod de consum
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.