Cea mai buna prajitura greceasca: portokalopita
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor

De
Andreea Gluh
Joi, 30.07.2015
Cuprins
Caracteristici
De aceea, de aceasta data, ne-am gandit sa iti propunem un desert usor de preparat, care combina aroma portocalelor cu fragezimea foietajului, un aluat tipic gastronomiei grecesti si turcesti.
Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cum se prepara portokalopita!
Ingrediente:
- 200 ml de iaurt grecesc cu 2% grasime;
- 300 ml de ulei de porumb;
- 300 gr de zahar;
- 300 ml de suc de portocale, proaspat stors;
- 20 gr de praf de copt;
- coaja rasa de la o portocala si jumatate;
- 1 lingurita de esenta de vanilie;
- 450 gr de aluat de tip foietaj.
Pentru sirop:
- 400 ml de apa;
- 400 gr de zahar;
- coaja rasa de la o portocala;
- scortisoara dupa gust.
Metoda de preparare:
- Mai intai, preincalzeste cuptorul la 100 de grade Celsius si pune foitajul intr-o tava, la copt, pana cand se rumeneste usor si capata un aspect uscat. Lasa aluatul deoparte si incepe sa prepari siropul.
- In acest scop, pune apa, zaharul, scortisoara si coaja de portocale intr-o oala, pe foc, lasand totul sa fiarba timp de 10 minute. Cand zaharul s-a dizolvat si siropul s-a ingrosat, lasa lichidul deoparte, pentru a se raci.
- Pune intr-un bol uleiul de porumb si zaharul, amestecand pana cand se omogenizeaza. Adauga iaurtul, esenta de vanilie si coaja si sucul de portocala. Continua sa amesteci timp de 1-2 minute, iar la final, pune si praful de copt, avand grija, din nou, ca mixul sa fie omogen.
- Acum este momentul in care in acest amestec trebuie sa pui foietajul, dupa ce l-ai sfaramat, in prealabil, in bucati de aproximativ 1-2 cm.
- Folosind o pensula, unge tava cu ulei si pune aluatul in ea, lasandu-l la copt timp de 40-50 de minute sau pana cand observi ca prajitura s-a rumenit usor.
- Cand timpul a trecut, scoate portokalopita din cuptor si toarna pe deasupra siropul pregatit anterior, cata vreme preparatul este inca fierbinte. Asteapta cateva minute pana cand lichidul a fost absorbit complet si apoi pune prajitura la rece, in frigider.
Portokalopita trebuie servita rece, pentru a nu se sfarama.
Pofta buna!
Incearca si tu acest desert delicios si te vei indragosti pe loc de bucataria greceasca!
Vezi si

Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean |
Joi, 30.07.2015

Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean |
Joi, 30.07.2015

Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean |
Joi, 30.07.2015