Cea mai buna prajitura greceasca: portokalopita

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cea mai buna prajitura greceasca: portokalopita
Andreea Gluh, redactor
Joi, 30.07.2015

Cuprins

Caracteristici

De aceea, de aceasta data, ne-am gandit sa iti propunem un desert usor de preparat, care combina aroma portocalelor cu fragezimea foietajului, un aluat tipic gastronomiei grecesti si turcesti.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cum se prepara portokalopita!

Ingrediente:

  • 200 ml de iaurt grecesc cu 2% grasime;
  • 300 ml de ulei de porumb;
  • 300 gr de zahar;
  • 300 ml de suc de portocale, proaspat stors;
  • 20 gr de praf de copt;
  • coaja rasa de la o portocala si jumatate;
  • 1 lingurita de esenta de vanilie;
  • 450 gr de aluat de tip foietaj.

Pentru sirop:

  • 400 ml de apa;
  • 400 gr de zahar;
  • coaja rasa de la o portocala;
  • scortisoara dupa gust.

Metoda de preparare:

  1. Mai intai, preincalzeste cuptorul la 100 de grade Celsius si pune foitajul intr-o tava, la copt, pana cand se rumeneste usor si capata un aspect uscat. Lasa aluatul deoparte si incepe sa prepari siropul.
  2. In acest scop, pune apa, zaharul, scortisoara si coaja de portocale intr-o oala, pe foc, lasand totul sa fiarba timp de 10 minute. Cand zaharul s-a dizolvat si siropul s-a ingrosat, lasa lichidul deoparte, pentru a se raci.
  3. Pune intr-un bol uleiul de porumb si zaharul, amestecand pana cand se omogenizeaza. Adauga iaurtul, esenta de vanilie si coaja si sucul de portocala. Continua sa amesteci timp de 1-2 minute, iar la final, pune si praful de copt, avand grija, din nou, ca mixul sa fie omogen.
  4. Acum este momentul in care in acest amestec trebuie sa pui foietajul, dupa ce l-ai sfaramat, in prealabil, in bucati de aproximativ 1-2 cm.
  5. Folosind o pensula, unge tava cu ulei si pune aluatul in ea, lasandu-l la copt timp de 40-50 de minute sau pana cand observi ca prajitura s-a rumenit usor.
  6. Cand timpul a trecut, scoate portokalopita din cuptor si toarna pe deasupra siropul pregatit anterior, cata vreme preparatul este inca fierbinte. Asteapta cateva minute pana cand lichidul a fost absorbit complet si apoi pune prajitura la rece, in frigider. 

Portokalopita trebuie servita rece, pentru a nu se sfarama.

Pofta buna!

Incearca si tu acest desert delicios si te vei indragosti pe loc de bucataria greceasca!

Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.07.2024
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.07.2024

Ne găsești pe