Rețete delicioase
Înapoi la

Clătite la sticlă: cea mai rapidă rețetă

Clătite la sticlă: cea mai rapidă rețetă

Redactor Raluca Margean

Atunci când ți-e poftă de un desert delicios, gata în câteva minute, poți încerca această rețetă rapidă de clătite la sticlă. Află din acest articol de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti acest preparat, ce trebuie să faci pentru a obține consistența potrivită pentru aluat și cum poți transforma clătitele tale într-o operă de artă comestibilă!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Clătite la sticlă: cea mai rapidă rețetă

Caracteristici

Cea mai simplă rețetă de clătite la sticlă

Cantitățile de ingrediente sunt calculate pentru 2 – 4 persoane, însă ele pot fi modificate după caz, în funcție de cât de pofticioși sunt cei pentru care gătești. Iată cât de simplu este să prepari desertul perfect!

Ingrediente uscate:

  • ½ cană făină albă
  • ½ cană de făină integrală de grâu
  • 1 lingurță de praf de copt
  • ¼ linguriță de sare
  • 1 lingură de zahăr (opțional)

Ingrediente umede:

  • 1 ou
  • 1 gălbenuș de ou suplimentar
  • ¼ cană de iaurt, smântână sau lapte de unt
  • 1 cană de lapte
  • 2 linguri de unt topit

Mod de preparare:

1. Pune toate ingredientele uscate într-un bol și amestecă bine.

2. Separat, adaugă într-o cană de măsurat ingredientele umede și amestecă.

3. După ce ai amestecat separat ingredientele uscate și umede, pune-le împreună și amestecă ușor până se omogenizează. Nu este nevoie să amesteci prea mult, deoarece în acest caz clătitele vor fi tari.

4. Toarnă aluatul într-o sticlă dispenser (sticlă cu un dispozitiv de stoarcere, ca cea de ketchup, de exemplu). Aceste sticle sunt din sticlă și se găsesc de cumpărat. Verifică ca vârful duzei să fie suficient de larg pentru a trece aluatul. Dacă nu este, îl poți tăia tu ca să-l faci puțin mai mare.

5. Încinge tigaia pentru clătite la foc mediu, unge-o cu puțin unt și toarnă aluatul de clătite. Poți face forme mai mici sau mai mari, în funcție de preferințe. Copiilor le poți face forme mici, sunt mai ușor de ținut în mână și de ronțăit. 

6. Poți adăuga fructe în clătite, după ce ai turnat aluatul în tigaie. Este recomandat să mai torni apoi deasupra fiecărei bucăți de fruct puțin aluat, deoarece, dacă fructele sunt expuse, se vor carameliza  și se vor lipi de tigaie, când răstorni aluatul.

Citește și: Crepe: cum pregătești franțuzește un aluat pentru clătite

Cum să faci din clătite o artă?

Dacă vrei să dai o petrecere pentru copii, o idee minunată este să le pregătești clătite în formă de diverse desene. Dacă nu te pricepi foarte bine la desen, nu trebuie să intri în panică. Poți începe cu desene ușoare precum smiley face, flori, pești sau orice altă figură simplă. După ce dobândești mai multă experiență, poți pregăti astfel de clătite inspirate din cărțile lui Dr.Seuss:

Clătită colorată sub formă de pește
Sursa foto: Youtube

Iată cum se pregătesc clătitele sub formă de desene:

1. Prepară aluatul obișnuit de clătite. Ai grijă să fie mai apos, de consistența ketchup-ului și să nu aibă cocoloașe. Cocoloașele nu vor trece prin vârful sticlei și o vor înfunda.

2. Pregătește mai multe sticle cu diverse culori. La o cană de aluat, folosește 2-3 picături de colorant alimentar (roșu, galben, verde, negru și orice altă culoare dorești să folosești) și amestecă bine până se omogenizează. Nu trebuie să adaugi prea mult colorant alimentar, altfel aluatul tău ar putea avea un gust amar.

3. Pune tigaia la foc mic și las-o să se încălzească timp de 5 minute, apoi treci la desenarea clătitei.

4. Începe prin a desena conturul cu negru. Nu strânge sticla prea tare pentru că aluatul este subțire și va curge prea mult.

5. S-ar putea să observi că liniile negre încep să se gătească și să se usuce, dar să știi că e ok! Continuă-ți desenul, adăugând și celelalte culori. Culorile pe care le-ai desenat prima dată vor fi vizibile când răstorni clătitele, așadar nu-ți fă nicio problemă dacă ai depășit liniile. Dacă scrii cuvinte, ține cont că trebuie să le scrii invers (ca în oglindă) pentru a putea fi citite după ce răstorni clătita!

6. Dă focul mediu și așteaptă să se coacă bine clătita înainte s-o întorci. Vei vedea că vor apărea bule pe suprafața clătitei, dar nu trebuie să te îngrijorezi. Nu întoarce clătitele până când tot aluatul nu mai este strălucitor. Poți strecura spatula sub clătită să vezi dacă intră ușor, iar dacă aluatul se mișcă pe suprafața tigăii și spatula trece ușor pe sub aluat, atunci poți întoarce clătita.

Atenție! Clătitele se fac la foc mic-mediu, altfel se ard și se decolorează! 

7. Când aluatul este copt, întoarce clătita pe cealaltă parte și mai las-o câteva minute pe foc.

9. Savurează clătita cu puțin sirop!

Iar dacă ești mare fan clătite, citește și: Rețete de clătite de peste tot din lume care îți lasă gura apă

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: Cookprograms.com Sugargeekshow.com

Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.